Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a organizace farmacie (GAF200)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GAF200 - Historie a organizace farmacie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

seznámit studenty s vývojem farmacie, jejich budoucí profesní sférou. Vymezit místo a úlohu farmacie v celé oblasti zdravotnictví. Ukázat přínos farmaceutů k rozvoji společnosti, zdravotnictví, vědy a techniky, vyzvednout pokrokové rysy a tendence v dějinách farmacie vůbec a pokrokové tradice českého lékárnictví zvláště.Vést studenty farmacie ke schopnosti nalézat historické souvislosti a orientovat se v nich a k integrálnímu užívání dříve nabytých znalostí světových a českých dějin i dějin věd a techniky.Naučit studenty farmacie orientaci v historické disciplíně a integrálnímu užívání dříve nabytých znalostí světových a českých dějin.Zdůraznit souvislosti historie a současnosti, nalézat pokrokový odkaz historického vývoje oblasti farmacie, napomoci tomu, aby studenti tyto znalosti dovedli v pozdější praxi využívat ke zvyšování úrovně farmacie.Orientovat studenty k zamýšlení se nad profesní stránkou profesní stránkou zdravotnického pracovníka; vytvořit prostor pro základní orientaci v historických a současných filosofických a etických koncepcích, které konstituují profesní etiku a mravní jednání zdravotníka; zdůraznit rostoucí význam etiky zdravotníka, dosáhnout základní orientaci v etických kodexech současnosti.

Sylabus

LéčitelstvíFarmaceutická funkce integrovaná v léčitelství. Léčitelství pravěku. Způsob života a jeho souvislost s teoriemi o vzniku nemoci, metodami léčení a výběrem léčiv. Lidové, chrámové a laické léčitelství. Léčitelství ve starověké Číně, Indii, Egyptě a Řecku. Vydělování farmaceutické funkce z léčitelství. Římské, byzantské a arabské lékařství a farmacie. Mnišské léčitelství v Evropě. Mnišské léčitelství u nás. LékárenstvíFarmaceutická funkce se stává relativně samostatnou, jednolitou, nediferencovanou. Rozmach laického lékařství (medicíny ) od 8. stol. Periodizace lékárenství. Předklasické a klasické lékárenství v Evropě .Počátky a vývoj lékárenství u nás. Vznik univerzity a její vztah k lékárnictví. Alchymie a farmacie. Zákony, lékopisy, ceníky, vzdělávání farmaceutů. Podíl lékárníků na vývoji přírodních věd a techniky. Zlatý věk lékárenství. Církevní lékárenství. Vývoj organizace zdravotnictví.Farmacie (lékárnictví)Diferenciace relativně samostatné farmaceutické funkce. Společenské podmínky diferenciace farmacie. Vznik farmaceutického školství, výroby, výzkumu, kontroly. Farmaceutické zásobování a velkoobchod. Lékárenství - integrující farmaceutické odvětví. Vznik a vývoj vojenské farmacie. Vývoj lékopisu, lékárnické sazby. Lékárnické povinné (grémia), vědecké a odborové organizace a spolky. Vývoj průmyslu léčiv a léčivých přípravků. Farmaceutické časopisy. Pokrokoví čeští farmaceuti, život a dílo, význam pro dnešek. Integrace farmacieRelativně samostatná a diferencovaná farmaceutická funkce se integruje do zdravotnictví. Současná světová farmacie. Socialistická fáze farmacie v ČSR. Transformace zdravotnictví a farmacie po roce 1989. Základní obsah transformačních procesů jednotlivých odvětví farmacie. Transformace lékárenství.

Literatura

1. Kol.: Dějiny farmacie v Českých zemích, Praha, Milpo-Media 2003.2. Rusek V., Smečka V.: České lékárny, Praha, Nuga 2000.3. Kol.: Kronika medicíny, Praha, Fortuna Print 1994. 4. Kotlářová J., Král K. Farmacie v ČR po roce 1989, Praha, Karolinum 1999. 5. Svobodný P., Hlaváčková L. Dějiny lékařství v českých zemích, Praha, Triton 2004.6. Niklíček L.: Přehled dějin českého lékařství a zdravotnictví, I. díl, Brno, Knižnice ILF 1989.7. Aktuální materiály a webové stránky budou upřesněny na přednáškách.

Garant

doc. PhDr. František Dohnal, CSc.Mgr. Jan Babica