Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmaceutická péče (GAF215)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GAF215 - Farmaceutická péče, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

farmaceutická péče je aplikovaný vědní obor, jehož cílem je na vybraných modelech:1/ optimalizovat dovednosti farmaceuta tak, aby využíval svých poznatků a usměrňoval svoji činnost k racionálnímu výběru a užití volně prodejných léčiv, léčiv vázaných na lékařský předpis a vybraných zdravotnických prostředků2/ využívat k této činnosti probranou materii s důrazem na klinickou farmacii při řešení konkrétních případů pacienta3/ zaměřit se především na farmaceutickou péči v rámci dispenzace tzn. orientovat se v symptomech a odhadnout možnosti samoléčení, maximalizovat účinnost léčiv včetně úpravy životního stylu, minimalizovat rizika léčby a podporovat a analyzovat pacientovu compliance4/ cvičit správnou aplikaci inhalačně podávaných léčiv a inzulinových přípravků, měření tlaku krve a glykémie5/ odhadovat míru možných informací v závislosti na znalosti zdravotního stavu pacienta; procvičovat způsob a formu edukace pacienta6/ aktivně trénovat algoritmy při poskytování OTC léčiv a doplňků stravy.Sekundárním cílem je:připravit absolventy na roli lékárníka tak, aby byli motivováni na základě vzoru absolvovaného předmětu. Rozvíjet farmaceutickou péči v rámci dispenzační činnosti u svých konkrétních pacientů tak, aby vždy měli na mysli, že farmaceut: pomáhá dosahovat cíle jak v léčbě, tak i v primární a sekundární prevenci u konkrétních nosologických jednotek stanovené lékařem (maximalizace účinku),?usměrňuje pacienta při volbě samoléčby tak, aby OTC léčiva či jiná samoléčba pacientovi pomohla?má možnost minimalizovat rizika a optimalizovat compliace jak u Rx, tak u OTC léčiv.

Sylabus

Farmaceutická péče ? definice, potřebnost, role farmaceuta, současný stav v Evropě.Farmaceutická péče ? základní předpoklady, lékové pacientské záznamy. Farmaceutická péče při asthma bronchiale .Farmaceutická péče u nemocných s rizikem lékových interakcí.Farmaceutická péče u pacientů s diabetes mellitus.Farmaceutická péče u pacientů s kardiovaskulárními chorobami.Farmaceutická péče u obézních pacientů.Farmaceutická péče u pacientů s bolestí.Farmaceutická péče v terapii seniorů.Farmaceutická péče ? všeobecný algoritmus výběru OTC léčiv.Farmaceutická péče ? možnosti komplementární a alternativní medicíny. Farmaceutická péče při léčbě pacientů trpících infekčními chorobami, péče při ohrožení infekčním agens. Farmaceutická péče v graviditě a při kojení. Správné monitorování glykémie, tlaku krve, maximální výdechové rychlosti a jejich význam pro farmaceutickou péči.Správná aplikace inhalačních léčiv a inzulinových přípravků a její význam pro farmaceutickou péči.Právní odpovědnost při výkonu farmaceutické péče.Vybrané kapitoly ze symptomatologie ? příčina, možnosti a rizika samoléčby.Farmaceutická péče při primární a sekundární prevenci aterosklerotických komplikací a diabetes mellitus.Význam léková anamnézy a její možné využití u farmaceutické péče.Možnosti monitorování průběhu nemoci a předklinické fáze nemoci u asymptomatických chorob ? včetně interpretace hodnot a jejich citlivost a přesnost. Význam anamnestických údajů pro efektivní farmaceutickou péči.Zdravotnická dokumentace a dokumentace vhodná pro farmaceutickou péči.Farmaceutická péče u samoléčení dyspepsie, zácpy, průjmu a hemeroidů. Farmaceutická péče při nespavosti, anxietě a depresi. Farmaceutická péče při léčbě závislosti na různých návykových látkách.

Literatura

1. Suchopár Josef a spol.: Volně prodejná léčiva, Edukafarm sro, Praha 2002, ISBN 80-238-8329-1. 2. Solutio (příruční knihovna pro lékárníky), Medon, Praha, www.medon-solutio.cz . 3. Klinická farmakologie a farmacie, Solen (periodikum), ISSN 1212-7973. 4. Praktické lékárenství, Solen (periodikum), ISSN 1801-2434. 5. Remedia, Panax (periodikum), ISSN 0862-8947. 6. Časopis českých lékárníků (periodikum), ISSN 1211-5134 (Zajícová M. Správné dispenzační minimum). 7. Clinical Pharmacy and Therapeutics, 3rd edition, edd. R.Walker, C.Edwards, Churchill Livingstone 2002, ISBN 0 443 071373.8. Rovers JP, Currie JD: A practical quide to pharmaceutical care ? A clinical skills primer, 3rd ed., American Pharmacists association 2007 (www.pharmacists.com)

Garant

prof. RNDr. Jiří Vlček, CSc.PharmDr. Helena MarešováPharmDr. Josef Malý, Ph.D.