Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fytochemické metody (GAF226)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GAF226 - Fytochemické metody, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Primárním cílem předmětu je seznámit studenty se speciálními technikami používanými při izolaci obsahových látek z rostlin a hub včetně osvědčených laboratorních zařízení a speciálních materialů (zejména pro filtraci), způsobu dokumentace rostlinného materiálu od přípravy extraktu a izolačního postupu až po získání čistých látek s ověřením jejich základních fyzikálně-chemických charatkeristik (t. tání, t. varu, optické rotace a barevných reakcí na tenkovrstvých chromatogramech). Tato část cíle zahrnuje take metody izolace jdnotlivých skupin primárních a sekundárních metabolitů. Sekundárním cílem je postup získání poznatků o fytochemických studiích prováděných na konkrétním studovaném taxonu (práce s referátovými časopisy, databázemi týkajícími se přírodních látek, monografiemi a původní fytochemickou časopiseckou literaturou). Terciárním cílem je praktické provedení jedné izolace od přípravy extraktu až po získání dvou čistých chemických individuí včetně jejich základního popisu.

Sylabus

PřednáškyObecná část (zahrnuje výklad o použití nejvhodnějších a speciálních materiálů pro fytochemickou práci):Laboratorní materiál materiál na bázi oxidu křemičitého, kovový materiál, pryž, plastické hmoty, papír a další materiály laboratorní přístroje Rozdrobňování, sítování, odběr vzorků, jejich uchovávání a dokumentace Separační metody extrakce (pevná-pevná fáze; kapalná-kapalná fáze), dekantace a filtracechromatografie krystalizace, sublimaceHodnocení izolovaných látek určování struktury na základě fyzikálních a fyzikálně-chemických metod (metody VIS, UV, IR, OR, MS, NMR) Postupy analytické fytochemie na vybraných příkladech využití metod HPLC využití metod GCSpeciální část (zahrnuje modelový výklad nejběžnějších strukturních typů sekundárních metabolitů)jednoduché fenoly (kromě flavonoidů) a fenolové kyseliny (aglykony, glykosidy, deriváty kyselin) kumariny lignany diarylheptanoidy a arylalkanony stilbenoidy xanthony a styrylpyrony flavonoidy, isoflavonoidy, neoflavonoidy a flavanoidy anthokyany třísloviny polyketidy naftochinony, anthrachinony, naftodianthrony, chinony orcinoly a floroglucinoly terpenoidy (monoterpeny, seskviterpeny a laktony, diterpeny, triterpeny, karotenoidy) steroidy různého typu, kardiotonické glykosidy alkaloidy různého typu Praktická cvičeníPříprava základních potřeb z laboratorního skla (kapiláry pro nanášení roztoků na tenkovrstvé chromatogramy, adjustační kapiláry, Pasteurovy pipety, filtrační balónky, balónky pro Svobodovu krystalizační techniku aj.), Příprava a frakcionace extraktu z vybrané rostlinyZahušťování extraktu, rozdělení látek podle polarity (extrakce kapalina-kapalina)Sloupcová chromatografie,Tenkovrstvá chromatografie (analytická, preparativní) Krystalizace Základní fyzikální charakteristika (t. t., t. v., optická rotace)

Literatura

Opletal, L., Drašar, P.: Fytochemické metody. 1. Izolace obsahových látek (laboratorní technika), skriptum, Karolinum, Praha 1994.Hrabálek, A., Kuneš, J., Klimešová, V., Macháček, M., Opletal, L., Palát, K., Roman, M., Vinšová, J.: Chemická laboratorní technika pro farmaceuty, skriptum, Karolinum, Praha 1977.Ikan, R.: Natural Products. A Laboratory Guide. 2nd Edition, Academic |Press, London 1991.Cannell, R. J. P. (ed.): Natural Products Isolation. Humana Press, Totowa 1998.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě docházky a praktické schopnosti přípravy základních potřeb ze skla, připravitelných v laboratoři (kapiláry pro nanášení vzorků na tenkovrstvé chromatogramy, Pasteurových pipet, skleněného balónku pro přenos tekutin a jejich filtraci, krystalizační ampulky podle Svobody).Zkouška je písemná, je tvořena 10 otázkami, z toho jednou interpretační (řešení příkladu optimálního dělení směsi přírodních látek).

Garant

Ing. Lucie Cahlíková, Ph.D.