Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena a epidemiologie (GB036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB036 - Hygiena a epidemiologie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předdmětu je seznámit posluchače se základy hygieny práce, nemocniční hygieny a preventivními programy realizovanými v rámci Národního programu zdraví.

Sylabus

Preventivní pracovní lékařství: Prevence chorob z povolání. Kategorizace prací a její význam. Preventivní periodické prohlídky.Hygiena práce. Pracovní prostředí, pracovní podmínky.Fyzikální faktory poškozující zdraví pracujících: hluk, vibrace, dlouhodobé nadměrné jednostranné zatížení. Profesionální dermatózy. Možnosti prevence. Ergonomie.Pracovní rizika ve zdravotnictví (včetně rizik genotoxických a psychických) a možnosti jejich prevence.Problematika nozokomiálních nákaz a možnosti jejich prevence. Hygienicko-epidemiologický řád ve zdravotnictví.Epidemiologické studie a jejich využití v hygienické praxi.Studie observační: deskriptivní, analytické (ekologické, průřezové, studie případů a kontrol, kohoutové).Studie intervenční (experimentální): kontrolované pokusy, terénní pokusy, populační intervenční studie.Metody hodnocení zdravotního stavu. Demografie.Preventivní programy realizované v rámci Národního programu zdraví, resp. Zdraví 21.Protikuřácká prevence. Prevence zvýšené expozice pracovnímu stresu.Primární a včasná sekundární prvence kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Literatura

Provazník a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi, v elektronické podobě dostupný na adrese: http://sweb.cz/centrumprev/ nebo http://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_1335.html Srb a kol.:Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), I. díl, 1994Šmejkalová a kol.: Vybrané kapitoly z hygieny a preventivního lékařství (Doplňkové výukové texty autorů), II. díl, 1999

Požadavky

Docházka, průběžná kontrola (písemná, ústní), zkouška

Garant

doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.PharmDr. Petr Jílek, CSc.