Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zdravotnictví (GB055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB055 - Základy zdravotnictví, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

seznámit studenty se základním profilem a tendencemi současného a předpokládaného dalšího vývoje českého (světového) zdravotnictví. Předpokladem k tomu je vymezení hlavních etap dějinného vývoje zdravotnictví v intencích obecného medicínského vývoje a pokroku, jeho úlohy v rozvoji společnosti, objasnění procesu formování a vývoje jeho organizace s důrazem na charakteristiku současných systémů zdravotnické péče a zdravotnictví a specifika českého zdravotnictví.

Sylabus

Teorie zdravotnictví: základní pojmy a vztahové roviny a zákony. Zdravotnictví-zdravotnická funkce je součástí léčitelství: léčitelství pravěku, způsob života a jeho souvislost s teoriemi o vzniku nemoci, metodami léčení a výběrem léčiv. Lidové, chrámové a laické léčitelství. Léčitelství a medicína v nestarších civilizacích.Partikulované zdravotnictví, diferenciace funkcí a vydělování složek zdravotnictví: římské, byzantské a arabské lékařství a farmacie. Mnišské a církevní léčitelství v Evropě a v českých zemích. Znaky partikulovaného zdravotnictví, organizační podoba a reglementy s důrazem na českou národní minulost-středověk, renesance ?postavy českého zdravotnictví. Celostátní diferencované zdravotnictví: vývoj organizace zdravotnictví jako součást společenských a politických změn, 18. století a jeho změny v sociální a zdravotní oblasti, profesní příprava zdravotnického personálu ve světle medicínského pokroku, specifika církevního a vojenského zdravotnictví , 19. století - čas převratných změn ve zdravotnictví-medicínský pokrok a jeho nejvýraznější představitelé.Celostátní integrované zdravotnictví: medicína a zdravotnictví 20. století-základní mezníky , etapy a významné postavy, společenské a politické změny v Československé společnosti a dopad do organizace zdravotnictví a jeho vývoje. Světové válečné konflikty 20. století a českoslovenští zdravotníci. Vývoj profesní přípravy zdravotnického personálu v samostatné ČSR.Celosvětové zdravotnictví-prognóza: transformace zdravotnictví v našich podmínkách po roce 1989, aktuální problémy tohoto procesu, zdravotnictví v ČR , jeho současnost a perspektivy, současné systémy zdravotnické péče a ochrany zdraví ve světě, program WHO-zdraví pro 21. století.

Literatura

1. Gladkij J., Strnad L. zdravotní politika, zdraví, zdravotnictví. Olomouc, LFUP 2002.2. Kol.: Kronika medicíny, Praha, Fortuna Print 1994. 3. Kotlářová J., Král K. Farmacie v ČR po roce 1989, Praha, Karolinum 1999. 4. Svobodný P., Hlaváčková L. Dějiny lékařství v českých zemích, Praha, Triton 2004.5. Niklíček L.: Přehled dějin českého lékařství a zdravotnictví, I. díl, Brno, Knižnice ILF 1989.6. Aktuální materiály a webové stránky budou upřesněny na přednáškách.

Garant

doc. PhDr. František Dohnal, CSc.