Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zdravotnictví (GB104)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB104 - Základy zdravotnictví, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

seznámit studenty a vézt je k pochopení základního profilu a tendencí současného a předpokládaného dalšího vývoje českého (světového) zdravotnictví. Předpokladem k tomu je vymezení hlavních etap dějinného vývoje zdravotnictví v intencích obecného medicínského vývoje a pokroku, jeho úlohy v rozvoji společnosti, objasnění procesu formování a vývoje jeho organizace s důrazem na charakteristiku současných systémů zdravotnické péče a zdravotnictví a specifika českého zdravotnictví. Orientovat a motivovat studenty k samostatnému studiu problematiky, k vyhledávání a využívání nejnovějších informačních zdrojů k dané problematice

Sylabus

Teorie zdravotnictví: základní pojmy , vztahové roviny a zákony, způsob života a jeho souvislost s teoriemi o vzniku nemoci, metodami léčení a výběrem léčiv;Etapy historického vývoje zdravotnictví, zdravotnické péče: nástin dějinného vývoje zdravotnictví, jeho charakter , funkce a organizační znaky( léčitelství,partikulované zdravotnictví, celostátní diferencované a celostátní integrované zdravotnictví s důrazem na českou národní minulost;Transformace zdravotnictví v našich podmínkách po roce 1989;Zdravotnictví v ČR, aktuální otázky jeho vývoje, profesní organizace v českém zdravotnictví. Česká společnost a zdravotnictví po roce 1989, transformace zdravotnictví-průběh a výsledky, současná etapa vývoje zdravotnictví, aktuální změny a očekávané tendence vývoje.Současné systémy zdravotnické péče a ochrany zdraví ve světě: hlavní modely zdravotnické péče a zabezpečení ve světe, české zdravotnictví a aktuální problémy jeho fungování a vývoje, nástin programu WHO-zdraví pro 21. století.

Literatura

1. Kol.: Kronika medicíny, Praha, Fortuna Print 1994. 2. Kotlářová J., Král K. Farmacie v ČR po roce 1989, Praha, Karolinum 1999.3. Svobodný P., Hlaváčková L. Dějiny lékařství v českých zemích, Praha, Triton 2004.4. Holčík,J.,Kaňová,P.,Prudil,L. Systém péče o zdraví a zdravotnictví. Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, Brno 2005.5. Ivanová,K: Základy etiky a organizační struktury v managementu zdravotnictví. Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, Brno 2006.6. Gladkij J., Strnad L. zdravotní politika, zdraví, zdravotnictví. Olomouc, LFUP 2002.

Garant

doc. PhDr. František Dohnal, CSc.