Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina (GB164)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB164 - Latina, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je získání elementárních znalostí latinské gramatiky, potřebných k pochopení odborné lékařské terminologie. Osvojení slovní zásoby má umožnit posluchači zvládnout lépe odborné disciplíny a poskytnout mu širší rozhled ve zdravotnické oblasti.

Sylabus

1. ročníkZimní semestra. o Výslovnost latiny, přízvuk a délka slabik o Úvod do studia latiny, jmenný a slovesný systém o Substantiva 1. ? 5. deklinace o Časování pravidelných sloves (1.- 4. konjugace ? indikativ a infinitiv přítomného času, imperativ), některá nepravidelná slovesa: esse, posse o Adjektiva 1.a 2.deklinace, adjektiva 3.deklinace, stupňování adjektiv o Tvoření adverbií, stupňování adverbií o Číslovky (zejména číslovky základní a řadové, rámcově číslovky násobné a podílné) b. o Názvy vybraných léčivých rostlin o Přehled nejdůležitějších remedií o Druhy a formy léčivých prostředků I Letní semestra. o Konjunktiv přítomného času pravidelných a nepravidelných (probraných) sloves o Sloveso fio, fieri a jeho tvary v přítomném čase o Přecházení řeckých slov do latiny o Skloňování substantiv řeckého původu podle latinských deklinací a jejich odchylky o Odvozování a skládání slov v latině o Odvozování a skládání slov řeckého původu, hybridy b. o Druhy a formy léčivých prostředků II o Vybrané termíny z anatomického názvosloví

Literatura

Kunešová, K.: Latina pro farmaceuty, Karolinum, Praha 2001 Kábrt, J.-Kábrt, J.jr.: Lexicon medicum, Galén, Praha 1995

Garant

Mgr. Renáta Divišová