Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie (GB168)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB168 - Klinická biochemie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Ve studijním programu Zdravotnická bioanalytika předmět Klinická biochemie připravuje studenty pro budoucí kvalifikovanou činnost vysokoškolsky vzdělaného zdravotnického pracovníka v biochemických laboratořích zdravotnických zařízení.

Sylabus

Úvod, úkoly, význam a postavení oboru klinická biochemie. Zvláštnosti vybavení a práce klinicko-biochemické laboratoře. Mechanizace a automatizace v klinicko-biochemické laboratoři, analyzátory, trendy. Klinická biochemie vyšetření moče. Klinická biochemie bílkovin ? úvod, spektrum plasmatických bílkovin, význam jednotlivých frakcí a druhů. Metody klinicko biochemického sledování plasmatických a sérových bílkovin. Změny spektra plasmatických bílkovin za patologických stavů: Změny bílkovinového spektra v průběhu zánětů, paraproteinémie. Laboratorní diagnostika akutního infarktu myokardu. Krevní plyny, acidobazická rovnováha a její udržování, odchylky od normy, způsoby jejich vyrovnávání v organismu. Vyšetření acidobazické rovnováhy. Minerální hospodářství. Základní ionty a jejich význam, mechanismy hospodaření organismu s minerálními látkami vč. hormonálních regulací. Vyšetřovací metody pro stanovení iontů. Výpočetní technika na OKB, komunikace intra a interlaboratorní, s lékařem a ostatními klinickými pracovišti. Metabolismus kostí a jeho vyšetřování. Klinická biochemie jaterního poškození. Vyšetření při diabetu mellitu a poruchách lipidového metabolismu Požadavky na kvalitu práce v OKB, na metody, přesnost a správnost výsledků. Referenční hodnoty. Výběr a hodnocení metod. Kontrola práce v laboratoři, systémy vnitřní a vnější kontroly, kontrolní laboratoře. Nebílkovinné dusíkaté látky. Vitamíny. Preanalytická fáze klinicko-biochemického vyšetření. Klinická biochemie v gastroenterologii. Klinická biochemie při vyšetření hormonů. Klinická biochemie v pediatrii a gerontologii. Klinická biochemie enzymů. Klinická biochemie a zvířecí modely. Nádorové markery. Interpretace výsledků v klinické biochemii. Stopové prvky. Klinická biochemie a vyšetření likvoru.

Literatura

Racek J.: Klinická biochemie, 2. přepracované vydání, Galén, Praha, 2006 Murray et al.: Harperova biochemie, 4. české vydání, HaH, Jinočany, 2002 Masopust J.: Klinická biochemie, požadování a hodnocení biochemických vyšetření, 1. vydání, Praha, 1998 Zima T.: Laboratorní diagnostika. Galén, 2002 {vybrané kapitoly} Dršata J., Palička V.: Úvod do klinické biochemie. Praha : SPN, 1989

Požadavky

Docházka (povinné semináře a cvičení), průběžné písemné testy, závěrečný zkouškový test.

Garant

doc. PharmDr. Martin Beránek, Ph.D.