Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biochemie (GB199)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB199 - Základy biochemie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základy biochemie poskytují studentům základní biochemické znalosti a dovednosti, nezbytné pro studium dalších biochemických disciplín.

Sylabus

Sylabus přednášek? Aminokyseliny a proteiny (struktura, vlastnosti) ? Enzymy (klasifikace, význam, katalýza, kinetika, principy regulace) ? Základy termodynamiky biologických systémů ? Metabolismus cukrů ? Metabolismus lipidů ? Metabolismus aminokyselin ? Citrátový cyklus ? Dýchací řetězec a oxidační fosforylace ? Transportní mechanismy a kompartmentace ? Vzájemné přeměny živin a jejich regulace ? Metabolismus nukleotidů ? Metabolismus porfyrinů ? Mezibuněčná signalizace (endokrinní, parakrinní a autokrinní signály, typy receptorů, druzí poslové) ? Základy neurochemie a biochemie vidění ? Metabolismus eikosanoidů ? Biochemie rostlin (fotosyntéza, glyoxylátový cyklus, asimilace dusíku a síry) ? Základy xenobiochemie (význam, reakce, enzymy, transportní systémy, faktory ovlivňující metabolismus xenobiotik) ? Biochemie srážení krve ? Biochemie svalového stahuLaboratorní cvičení? Základní metody využívané pro biochemické studie(příprava a zpracování biologického, chromatografické metody pro dělení a čištění proteinů, fotometrie a spektrofotometrie využívané pro měření aktivit enzymů) ? Enzymologie(vlastnosti enzymů, faktory ovlivňující aktivitu enzymů, kinetika enzymových reakcí,inhibice enzymových reakcí) Semináře? Enzymová kinetika. ? Metabolismus živin a jejich vzájemné vztahy ? Regulace metabolických dějů

Literatura

Ledvina a kol.: Biochemie pro studující medicíny (I. a II. díl)Skálová a kol. Základní biochemické dráhy v buňce

Požadavky

účast na seminářích, účast a splnění zadaných úloh praktických cvičení

Garant

prof.RNDr. Lenka Skálová, Ph.D.prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc.doc. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D.