Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a management zdravotnictví (GB203)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB203 - Ekonomika a management zdravotnictví, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

intention of this course is to explain students worldwide systems of health care service with special regard to the organization of health service in the Czech Republic. The course is focused on the structure, funding, principles of management, role of professional institutions, control system etc. including problems which occur during the integration of Czech health service into the EU states systems. Purpose of teaching is to form presumptions and base of knowledge in order to develop it and to be continued by means of self-study.

Sylabus

místo a úloha zdravotnictví v rozvoji státu-historické aspekty této problematiky. Podstata, role a určující znaky pojmu management. Zvláštnosti managementu ve zdravotnictví. Proces transformace zdravotnictví v České republice, jeho mezníky a výsledky, struktura řízení v oblasti zdravotnictví, současné zdravotnictví ČR a tendence vývoje. Zdravotní pojišťovny, jejich místo a úloha. Profesní organizace v českém zdravotnictví.

Literatura

Hájek, L.: Ekonomie a národní hospodářství, Hradec Králové, Gaudeamus 2002.2. Kotlářová, J., Král, K.: Farmacie v ČR po roce 1989, kap. Transformace zdravotnictví, Praha , UK 1999.3. Kol.: Dějiny farmacie v Českých zemích, Praha, Milpo-Media 2003.4. Gladkij, I., Strnad,L.: Zdravotní politika, zdraví, zdravotnictví, LF Univerzita Palackého, Olomouc 2002.5. Databáze Ústavu Zdravotnických informací. 6. Aktuální časopisecká produkce, Internetový časopis Občan v síti.

Garant

PharmDr. Ing. Jan Kostřiba, Ph.D.