Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemická léčiva (GB216)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB216 - Chemická léčiva, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Chemická léčiva I poskytuje ucelený soubor znalostí o léčivech syntetického původu z obecného pohledu. Jeho absolvování umožňuje erudovanou spolupráci bioanalytika s dalšími zdravotnickými pracovníky. Je určen zájemcům o práci v laboratořích, které se zabývají analýzou farmak.

Sylabus

Vývojové etapy chemických léčiv Názvosloví chemických léčiv Chemická struktura jako hlavní předpoklad biologické aktivity Význam fyzikálních a fyzikálně-chemických vlastností pro účinek léčiv Chemická struktura léčiv a z ní vyplývající předpoklady pro biotransformaci Chemická struktura a mechanismus účinku léčiv Praktická cvičení jsou zaměřena na studium vlivu vybraných fyzikálně-chemických vlastností na účinek léčiv (zvýšení rozpustnosti ve vodě, snížení rozpustnosti ve vodě, zvýšení rozpustnosti v lipidech, adsorpce, bazicita a kyselost aj.), dále na studium stereochemického uspořádání molekuly léčiv ve vztahu k interakci léčivo - organismus (stavba prostorových modelů, prostorové modelování s využitím PC).

Literatura

Hartl J., Palát K.: Farmaceutická chemie I (obecná část), Praha, Karolinum 2001.

Garant

prof.PharmDr. Martin Doležal, Ph.D.doc.PharmDr. Petr Zimčík, Ph.D.