Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná dietologie (GB236)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB236 - Aplikovaná dietologie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu je seznámit studenty s přírodními i syntetickými látkami, které se vyskytují v potravním řetězci a jejich biologickými účinky. Ačkoliv nejsou léčivy, vyvolávají tiché biologické účinky a mohou se příznivě uplatnit při ovlivňování především tzv. civilizačních onemocnění. Tyto látky mohu také po konzumaci potravy v rámci intermediárního metabolizmu interagovat, je proto vhodné znát jejich výskyt s ohledem na hygienická doporučení v rámci tzv. zdravého životního stylu a na bezpečnost zejména při současném podávání léčivých přípravků. Sekundárním cílem je seznámit studenty se sítí informačního systému hlavního hygienika ČR, který ve formě databází a separátních dokumentů informuje o povolených přípravcích kategorie potravin pro zvláštní výživu (doplňků stravy, potravin nového typu) a nových znalostí v oblasti výživových vlastností potravinářských surovin, případně doplňkových látek (umělá sladidla, funkční přísady do potravin atd.). Terciárním cílem je seznámit je s cca pěti modelovými příklady využití potravin při ovlivňování základních fyziologických projevů organizmu.

Sylabus

Fyziologické základy výživyObecné aspektyPotřeba živin a výživová doporučeníZákladní látky a primární metabolity uplatňující se ve výživě a tvorbě energie voda, sacharidy a vláknina (typy sacharidů a jejich obsah v potravinách, regulace hladiny glukosy, symptomy hypoglykemie,vláknina ve vodě rozpustná a nerozpustná), tuky (mastné kyseliny a tuky v potravě, lipidy, nasycené a nenasycené kyseliny, procesy trávení tuků, tuky a vývoj závažných onemocnění, upravené tuky), aminokyseliny a proteiny (obsah v potravinářských surovinách a potravě, význam) ? maso, mléčné produkty, emergentní látky a nežádoucí mikroorganizmy v živočišných produktech Biokatalyzátory ? vitaminy a vitaminoidyMinerální látky včetně stopových prvkůSekundární metabolity v rostlinných surovinách a potravinách cereální produkty, luštěniny, semena olejnin, semena ostatní, plody zást. čeledi Rosaceae, plody zást. čeledi Malaceae, plody zást. čeledi Vitaceae, plody zást. čeledi Rutaceae, plody subtropických a tropických rostlin zelenina z čeledí Chenopodiaceae, Asteraceae, Brassicaceae, Alliaceae, Solanaceae) kořeniny (zástupci čeledí Lamiaceae, Daucaceae, Zingiberaceae ad.) pochutiny (kofeinové drogy)Příklady obsahových látek a jejich biologického účinku při aplikaci alternativních životních stylů veganství, vegetariánství.

Literatura

Veith, W. J.: Diet and Health. Scientific Perspectives. CRC Press-Medpharm, Boca Raton 1998. Leitzmann, C. a spol.: Ernährung in Prävention und Therapie. Hippokrates Verlag, Stuttgart 2001.Tomás-Barberán, F. A. (ed.): Phytochemistry of Fruit and Vegetables. Clarendon Press, Oxford 1997.Sabaté, J. (ed.): Vegetarian Nutrition. CRC Press, Boca Raton 2001.

Požadavky

Předmět je zakončen ústní zkouškou se 3 otázkami vycházející z přednesené látky.

Garant

prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.