Předmět Analýza potravin (GB239)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB239 - Analýza potravin, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními chemickými a mikrobiologickými metodami kontroly kvality potravin včetně platné legislativy. Jedná se zejména o teoretické zvládnutí metod odběru a úpravy vzorků potravin, stanovení vody, sušiny, minerálních látek, bílkovin a aminokyselin, sacharidů, tuků, vitamínů, aditiv, kontaminujících látek a identifikace geneticky modifikovaných potravin. Prakticky se studenti seznámí s metodikou stanovení některých složek potravin (konzervanty, těkavé složky) metodami HPLC, kapilární zónové elektroforézy a plynové chromatografie; část je věnována i senzorickému hodnocení vybraných potravin.
Sylabus
Kontrola jakosti potravin v intencích platné legislativy. Odběr a metody úpravy vzorků potravin před analýzou. Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek. Stanovení bílkovin a aminokyselin. Stanovení sacharidů, stanovení tuků, kalorická hodnota. Aditiva v potravinách a metody jejich stanovení. Vitamíny v potravinách ? jejich význam a stanovení. Kontaminující látky v potravinách (PCB, těžké kovy, mykotoxiny) ? metody jejich detekce a stanovení. Identifikace geneticky modifikovaných potravin. Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. Senzorické zkoušky potravin. Stanovení konzervantů v potravinách metodou CZE. Stanovení těkavých složek potravin metodou GLC. Senzorické hodnocení vybraných potravin.Stanovení aditiv optickými metodami (fluorimetrie).
Literatura
Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin, Vyd. I. Straka, Újezd u Brna 2001. Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis, Theory and Practice, 3rd Edition, Chapman and Hall, N. York 1994. Velíšek J. Chemie potravin, Ossis, Tábor 2002.Nollet L.M.L. Handbook of Food Analysis, Vol. 1-3, 2nd Edition, Marcel Dekker Inc., New York 2004.
Požadavky
Vypracování protokolů z absolvovaných úloh praktických cvičení.Písemná zkouška (viz sylabus).
Garant
doc. RNDr. Miroslav Polášek, CSc.doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D.