Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza potravin (GB239)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB239 - Analýza potravin, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními chemickými a mikrobiologickými metodami kontroly kvality potravin včetně platné legislativy. Jedná se zejména o teoretické zvládnutí metod odběru a úpravy vzorků potravin, stanovení vody, sušiny, minerálních látek, bílkovin a aminokyselin, sacharidů, tuků, vitamínů, aditiv, kontaminujících látek a identifikace geneticky modifikovaných potravin. Prakticky se studenti seznámí s metodikou stanovení některých složek potravin (konzervanty, těkavé složky) metodami HPLC, kapilární zónové elektroforézy a plynové chromatografie; část je věnována i senzorickému hodnocení vybraných potravin.

Sylabus

Kontrola jakosti potravin v intencích platné legislativy. Odběr a metody úpravy vzorků potravin před analýzou. Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek. Stanovení bílkovin a aminokyselin. Stanovení sacharidů, stanovení tuků, kalorická hodnota. Aditiva v potravinách a metody jejich stanovení. Vitamíny v potravinách ? jejich význam a stanovení. Kontaminující látky v potravinách (PCB, těžké kovy, mykotoxiny) ? metody jejich detekce a stanovení. Identifikace geneticky modifikovaných potravin. Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. Senzorické zkoušky potravin. Stanovení konzervantů v potravinách metodou CZE. Stanovení těkavých složek potravin metodou GLC. Senzorické hodnocení vybraných potravin.Stanovení aditiv optickými metodami (fluorimetrie).

Literatura

Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin, Vyd. I. Straka, Újezd u Brna 2001. Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis, Theory and Practice, 3rd Edition, Chapman and Hall, N. York 1994. Velíšek J. Chemie potravin, Ossis, Tábor 2002.Nollet L.M.L. Handbook of Food Analysis, Vol. 1-3, 2nd Edition, Marcel Dekker Inc., New York 2004.

Požadavky

Vypracování protokolů z absolvovaných úloh praktických cvičení.Písemná zkouška (viz sylabus).

Garant

doc. RNDr. Miroslav Polášek, CSc.doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D.