Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická a forenzní analýza toxických látek (GB245)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB245 - Klinická a forenzní analýza toxických látek, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je v návaznosti na předměty: analýza chemických léčiv, základy analýzy léčiv přírodního původu a farmakologie a toxikologie doplnit poznatky zdravotnického bioanalytika o analýzu dalších nox a biologických důkazů z výše uvedeného výčtu.

Sylabus

Sylabus:TeorieI. Forenzní botanikaa) Charakteristika biologického důkazu b) Základy rostlinné morfologie a fyziologiec) Rostlinný genomd) Metody molekulární biologie ve forenzní analýze a kriminalisticee) Rostlinná diverzitaII. Využití biologických a botanických důkazů v kriminalisticea) Botanické vzorkyb) DNA analýza botanických vzorků, forenzní palynologieIII. Forenzní ekologieIV. Noxy akutních otrav a jejich analýzaanalýza rostlinných, houbových a řasových nox analýza živočišných toxinů analýza vybraných chemických noxV. Abúzus drog, toxikománieCannabis ? analýza intaktní drogy, analýza v biologické matrici (immunoesseje), LSD a podobné psychotropní drogy ? spektroskopická analýza, Kokain ? neinstrumentální analýza, instrumentální analýza, Opioidy ? analýza intaktní drogy, opia, předběžné testy, izolace s biologické matrice,Ostatní přírodní ilegální drogy (dříve neobvyklé a v současnosti se prosazující) možnosti jejich, diagnostikování, Syntetické látky typu budivých aminů ? detekce, kvalitativní a kvantitativní, komparativní analýza, Syntetické látky ostatní, prakticky používané, projevující se významnou toxicitou,VI. Látky uplatňující se ve vojenské toxikologii.Praktická cvičení? Zásady práce s biologickým materiálem v klinické laboratoři ? Způsoby zpracování biologického materiálu pro různé analytické systémy pro detekci a stanovení xenobiotik (pipetování, filtrace, centrifugace, extrakce, ředění), samostatné zpracování vzorku dle instrukcí, ? Instrumentace ve spojení s výpočetní technikou, osvojení si základních přístupů, demonstrace, ? Spektrofotometrie, její využití v praxi klinické a forensní toxikologie, výhody a nevýhody, ? Tenkovrstevná chromatografie, principy a způsoby detekce, praktický příklad využití, ? Kapalinová vysokoúčinná chromatografie, principy, způsoby detekce, interpretace chromatogramu, využití v praxi, ? Plynová chromatografie, principy, způsoby detekce, interpretace chromatogramu, ? Plynová chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií, základní přístupy, principy, seznámení se s technologií, interpretace hmotového spektra typu EI, ? Vysokoúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s hmotovou spektrometrií, seznámení se s technologií, způsoby ionizace analytů, principy, interpretace API spekter, ? Imunochemická analýza, principy, analytické možnosti a limity, instrumentace v imunoanalytice, zásady práce s analyzátorem na imunochemickém principu.

Literatura

Miller Coyle H. (ed.) Forensic Botany. CRC Press, Boca Raton 2005Hrdina V., Hrdina R., Jahodář L. et al.: Přírodní toxiny a jedy. Galen, Praha 2004Smith, F. P. (ed.): Handbook of.Forensig Drug Analysis. Elsevier AP, Amsterdam 2005Balíková, M.: Forenzní a klinická toxikologie. Galén, Praha 2004Patočka, J. et al.: Vojenská toxikologie. Grada, Praha 2004

Požadavky

Získání zápočtu z praktické části. Zkouška je písemná, každá varianta testu obsahuje 32 otázek.

Garant

prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.