Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana veřejného zdraví (GB254)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GB254 - Ochrana veřejného zdraví, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednášky, cvičení a semináře poskytnou studentům dovednosti a znalosti v ochraně a podpoře veřejného zdraví, v provádění státního dozoru, v tvorbě a řízení zdravotnických programů v oblasti podpory veřejného zdraví, v získávání dat potřebných k vyhodnocování vlivu životních a pracovních podmínek na zdravotní stav populace a ve zjišťování a vyhodnocování zdravotních rizik v oblasti ochrany veřejného zdraví ve vztahu k životnímu a pracovnímu prostředí.

Sylabus

Kontaminace vnějšího a pracovního ovzdušíProstředí obytných a pracovních místnostíHygienická problematika pitné a rekreační vodyHygiena výživyHygiena dětí a mladistvýchHygiena práceObecná epidemiologieInfekční a neinfekční onemocněníNejčastěji se vyskytující přenosná onemocnění v České republiceVysoce nebezpečné nákazyZáklady demografie a sociologieVýkon státního zdravotního dozorzPředměty běžného užíváníMetody podpory veřejného zdravíTvorba a řízení zdravotních programůCvičení a semináře dále rozpracovávají témata probíraná na přednáškách. Praktická výuka probíhá ve spolupráci s odborníky ze Zdravotních ústavů v Hradci králové a Pardubicích. Během praktických cvičení se studenti aktivně zapojují do výuky při řešení modelových případů z praxe. Studenti jsou seznamováni s metodami odběrů a vyšetřování složek životního prostředí (ovzduší, voda, půda) pro ochranu veřejného zdraví, s technikami měření fyzikálních faktorů prostředí a s aplikacemi mikrobiologického a biologického vyšetřeování složek prostředí.

Literatura

Provazník a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi, v elektronické podobě dostupný na adrese: http://sweb.cz/centrumprev/ nebo http://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_1335.htmlZákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejích zákonů, ve znění pozdějších zákonů č. 258/2000 Sb.

Požadavky

Docházka, průběžná kontrola (písemná, ústní), zkouška

Garant

PharmDr. Petr Jílek, CSc.prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.