Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmaceutická chemie (GF050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF050 - Farmaceutická chemie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnutí farmaceutické chemie spolu s dalšími vědomostmi umožňují v řadě případů vyslovit nejen predikci biologické aktivity, ale i dalších vlastností potřebných pro zacházení, uchování a praktické používání léčiv.

Sylabus

Definice a charakteristika discipliny Vývoj chemických léčiv Názvosloví léčiv Zdroje nových chemických léčiv Strukturální faktory, jejich vliv a význam na procesy, které následují po podání léčiv do organismu Modifikace struktury Fyzikálně-chemické vlastnosti a jejich význam pro účinek léčiv Chemoterapeutika centrální nervové soustavy Celková anestetika Sedativa a hypnotika Antikonvulziva Psychofarmaka Analgetika ? anodyna Analgetika ? antipyretika Antitusika Antiparkinsonika Chemoterapeutika periferní nervové soustavy Nesteroidní antiflogistika Místní anestetika Myorelaxancia Chemoterapeutika vegetativní nervové soustavy Adrenergika Antiadrenergika Antiarytmika Cholinomimetika Cholinomimetika a muskulotropní spasmolytika Histamin a jeho antagonisté Chemoterapeutika oběhové a krevní soustavy Antitrombotika Hypolipidemika Kardiotonické glykosidy Antihypertenziva Vazodilatancia Krevní náhrady Chemoterapeutika trávicí a vylučovací soustavy Acida a antacida Adsorbencia Peronální antidiabetika Laxativa Diuretika Biokatalyzátory Vitaminy Hormony Enzymy Protiinfekční a protiinvazní chemoterapeutika Desinficiencia a antiseptika Antimykotika Antiprotozoika Antibakteriální chemoterapeutika Antivirotika Chemoterapeutika nádorových nemocí Anthelmintika Sladidla Praktická cvičení jsou zaměřena na studium vztahů mezi fyzikálně-chemickými vlastnostmi a biologickou aktivitou (rozpustnost ve vodě, rozpustnost v lipidech, acidobazické vlastnosti, adsorpce apod.), dále na studium prostorového uspořádání molekul léčiv ve vztahu k biologické aktivitě (stavba prostorových modelů, včetně využití prostorového modelování na PC) a na syntézy některých vybraných léčiv. Součástí praktické výuky je i práce s chemickou literaturou a chemickými databázemi (získávání a zpracování základních farmaceuticko-chemických informací).Podmínky pro získání zápočtu z praktických cvičení:a) účast na praktickém cvičení,b) splnění zadaných úkolů (včetně vypracování protokolů),c) dostatečné znalosti při písemných testech a ústním zkoušení d) vrácení zapůjčených pomůcek.Úlohy nesplněné pro nemoc nebo z jiných vážných důvodů je možno vykonat po dohodě s asistentem během zimního semestru nebo v náhradním termínu (náhradní termíny budou upřesněny během praktických cvičení).

Literatura

Hartl J., Palát K.: Farmaceutická chemie I. Praha : Karolinum, 1998, ISBN 80-7184-619-8Hartl J. a kol.: Farmaceutická chemie II. Praha : Karolinum, 2000, ISBN 80-7066-834-2Hartl J. a kol.: Farmaceutická chemie II/I. Praha : Karolinum, 1997, ISBN 80-7184-349-0Hartl J. a kol.: Farmaceutická chemie III. Praha : Karolinum, 2000Hartl J. a kol.: Farmaceutická chemie IV (chemoterapeutika), Praha, Karolinum 2006. DOLEŽAL, M.; OPLETALOVÁ, V.; MILETÍN, M., ZIMČÍK, P.; KUČEROVÁ, M. Farmaceutická chemie léčiv autonomního nervového systému. 1. vyd., Praha, Karolinum, 2009, 139 s. [ISBN 978-80-246-1633-9]DOLEŽAL, M.; OPLETALOVÁ, V.; KUČEROVÁ, M.; MILETÍN, M., MUSÍLEK, K.; ZIMČÍK, P. Farmaceutická chemie léčiv centrálního nervového systému. 1. vyd., Praha, Karolinum, 2013, 190 s. [ISBN 978-80-246-2382-5] ZIMČÍK, P.; KUČEROVÁ, M.; MILETÍN, M.; DOLEŽAL, M.; OPLETALOVÁ, V. Farmaceutická chemie – Návody k praktickým cvičením. 1. vyd., Karolinum, Praha, 2009, 73 s. [ISBN 978-80-246-1677-3] Opletalová V. a kol.: Pharmaceutical chemistry {for internal use only}

Garant

doc.RNDr. Veronika Opletalová, Ph.D.prof.PharmDr. Martin Doležal, Ph.D.