Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická chemie (GF139)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF139 - Analytická chemie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je poskytnout studentům pevný a dostatečně široký teoretický a metodický základ pro racionální zajištění chemické a instrumentální analýzy anorganických a organických látek včetně léčiv. Těžiště výuky spočívá ve výkladu teoretických základů chemických a instrumentálních metod analýzy a ve zvýraznění problémového přístupu. V praktických cvičeních je v obou semestrech kladen důraz na samostatný přístup studentů k řešení analytických problémů.

Sylabus

Typy analytických reakcí. Selektivita a citlivost analytických reakcí. Analytické protolytické reakce. Tlumivé soustavy v analytické chemii. Kyseliny a zásady v nevodných rozpouštědlech. Analytické komplexotvorné reakce a jejich rovnováha. Využití komplexotvorných reakcí v analytické chemii. Maskování. Organická komplexotvorná činidla. Analytické oxidačně-redukční reakce, jejich rovnováha kinetika. Katalytické a indukované reakce. Analytické srážecí reakce a jejich rovnováha. Extrakční rovnováhy. Důkaz a stanovení vybraných kationtů a aniontů. Obecné postupy kvantitativní analýzy. Příprava vzorku k analýze. Zpracování a vyhodnocení výsledků kvantitativní analýzy. Základy a typy vážkových stanovení. Odměrná stanovení přímá, nepřímá, zpětná. Koncentrace odměrných roztoků a jejich standardizace. Metody odměrné analýzy. Acidimetrie a alkalimetrie, acidobazické indikátory, titrace v nevodných rozpouštědlech. Chelátometrie, chelátometrické indikátory. Manganometrie. Jodometrie. Bromátometrie. Dichromátometrie. Argentometrie. Merkurimetrie. Metody organické analýzy. Elementární analýza: důkaz C, H, N, S, O halogenů v organických sloučeninách. Stanovení C, H, N, S, O, halogenů. Funkční analýza: důkaz alkoholů, fenolů, aminů, aldehydů a ketonů, karboxylových kyselin a esterů, amidů a sulfonamidů, sulfonových kyselin, uhlovodíků, nitro- a nitroso-sloučenin. Identifikace a stanovení uhlovodíků, alkoholů a fenolů, aminů, aldehydů a ketonů, karboxylových kyselin, esterů, amidů a sulfonamidů, sulfonových kyselin, nitro- a nitroso-sloučenin. Analýza organických solí. Třídy rozpustnosti, analytické využití vztahu mezi strukturou a rozpustností organických sloučenin. Instrumentální metody používané v analytické chemii. Optické metody, analytický význam absorpce a emise světelného záření hmotou. Kvalitativní a kvantitativní absorpční spektrální analýza. Spektrofotometrie ve viditelné oblasti spektra. Extrakční spektrofotometrie. Spektrofotometrie v UV oblasti. Infračervená spektrofotometrie a identifikace organických sloučenin. Plamenová fotometrie - analytické využití. Analytický význam refraktometrie, polarimetrie. Elektroanalytické metody. Potenciometre, potenciometrické titrace a jejich vyhodnocování. Konduktometrie, konduktometrické titrace. Voltametrie. Kvalitativní a kvantitativní polarografická analýza. Radioanalytické metody. Separační metody. Principy chromatografického dělení. Chromatografie papírová, tenkovrstvá (TLC). Plynová chromatografie. Kapalinová chromatografie.

Literatura

Karlíček R., a kol.: Analytická chemie pro farmaceuty, Praha, Karolinum 2005 Karlíček R. a kol.: Analytická chemie. Návody do cvičení z kvalitativní anorganické a organické analýzy, Praha, Karolinum 2003 Karlíček R. a kol.: Analytická chemie. Návody do cvičení z kvantitativní analýzy, Praha, Karolinum 2001 Karlíček R. a kol.: Analytická chemie. Protokoly ke kvalitativní anorganické a organické analýze a ke kvantitativní analýze, Praha, Karolinum 2004 Kellner R.: Analytical Chemistry, Wiley, Berlin 1998 Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R. ?Fundamentals of Analytical Chemistry, Thomson Brooks/Cole 2004

Požadavky

Absolvování praktických cvičení, vypracování protokolů z laboratorních úloh z praktických cvičení.Písemná zkouška.

Garant

prof. RNDr. Petr Solich, CSc.doc. RNDr. Miroslav Polášek, CSc.