Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborné informace o léčivech (GF149)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF149 - Odborné informace o léčivech, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

hlavním cílem předmětu je naučit studenty účelně pracovat s informacemi, které se týkají farmakoterapie (v souladu s principy medicíny založené na důkazu).

Sylabus

principy medicíny založené na důkazu, klasifikace informačních zdrojů, seznámení s jednotlivými designy klinických studií (randomizované kontrolované studie, kohortové studie, studie případ kontrola, kazuistiky, sekundární zdroje: systematické přehledy, meta-analýzy; vyjádření výsledků - parametry prospěšnosti a rizika - relativní riziko RR; snížení nebo zvýšení relativního rizika RRR/RRI; absolutní riziko AR; poměr šancí OR; NNT/NNH; intervaly spolehlivosti; možné ovlivnění výsledků; interpretace výsledků); práce s databázemi jako zdroji informací (bibliografickými ? např. MEDLINE - PubMed, EMBASE; plnotextovými- EBSCO, PROQUEST 5000 a faktografickými ? Micromedex Health Care Series; AISLP), kvalita informací na internetu; v seminářích je diskutována i problematika informací, které objevují v reklamách na léčivé přípravky. Dalšími probíranými tématy jsou činnost lékových informačních center, diskusních skupin, etika nakládání s informacemi (ochrana autorských práv; osobních údajů; etika klinických studií ? informovaný souhlas).

Literatura

1. Vlček J., Dalecká R., a kol. Základy farmakoepidemiologie, farmakoekonomiky a farmakoinformatiky. Remedia. Praha, 2005. 2. Greenhalgh T. Jak pracovat s vědeckou publikací. Grada. Praha, 2003. 3. University of Oxford: http://www.jr2.ox.ac.uk/bandolier/index.html4. Healthy Skepticism: http://www.healthyscepticism.org/5. Učebnice euromise: http://ucebnice.euromise.cz/index.php?conn=0§ion=knihy

Garant

PharmDr. Petra Matoulková, Ph.D.