Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrola chemických léčiv II (GF186)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF186 - Kontrola chemických léčiv II, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout informace o nejdůležitějších chemických a instrumentálně analytických metodách využívaných pro farmaceuticko-analytické a bioanalytické studie léčiv. Těžištěm tohoto předmětu je lékopisné hodnocení účinných látek a léčivých přípravků.

Sylabus

PřednáškyStruktura léčiva jako východisko pro analytické využití jeho fyzikálně chemických vlastností Stanovení obsahu ? Odměrné metody užívané v kontrole léčiv ? Acidobazické titrace léčiv (acidimetrie, alkalimetrie ve vodném i nevodném prostředí) ? Oxidoredukční titrace léčiv (jodometrie, bromatometrie, manganometrie, cerimetrie) ? Komplexometrické titrace léčiv (chelatometrie, merkurimetrie) ? Stanovení léčiv srážecími titracemi ? Spektrofotometrické stanovení léčiv ? Polarimetrické stanovení léčiv ? Stanovení léčiv s využitím elektroanalytických metod ? Stanovení léčiv chromatografickými a elektroforetickými metodami Čistota a stabilita léčiv ? Lékopisná detekce nečistot s využitím chemických reakcí a fyzikálně chemických metod ? Stabilita léčiv, rozkladné procesy, faktory ovlivňující stabilitu ? Zrychlené stabilitní testy, výpočet kinetických charakteristik rozkladných reakcí ? Znalost chemismu rozkladných reakcí jako nezbytný předpoklad pro stabilizační zásahyPraktická cvičení? Zkoušky na čistotu léčiv (chemické důkazy nečistot, důkazy nečistot nebo degradačních produktů chromatografickými a spektrálními metodami) ? Stanovení obsahu léčiv (lékopisné metody kvantitativního hodnocení léčiv) ? Kontrolně analytické hodnocení farmaceutických přípravků ? Kontrola individuálně připravovaných lékových přípravků podle lékopisu a kontrolně analytických postupů užívaných v laboratořích pro kontrolu léčiv ? Kontrola hromadně vyráběných farmaceutických přípravků podle podnikových norem (kontrolně analytické metody užívané při výstupní kontrole ve farmaceutickém průmyslu) ? Polodemostrační úlohy (použití UV spektrometrie v kontrole léčiv, použití IR spektrometrie v kontrole léčiv, analýza léčiv na základě specifické optické otáčivosti, analýza léčiv pomocí HPLC, monitorování léčiv a metabolitů v krevní plazmě pomocí HPLC a TLC).

Literatura

Klimeš J a kol.: Kontrola léčiv I. Praha, Karolinum 2006Klimeš J a kol.: Kontrola léčiv II. Praha, Karolinum 2007Český lékopis (poslední platné vydání), Praha, Grada

Požadavky

Zápočet, zkouška.

Garant

prof.RNDr. Jiří Klimeš, CSc.