Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Šestiměsíční odborná praxe v lékárně (GF195)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF195 - Šestiměsíční odborná praxe v lékárně, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

připravit studenta na nejširší možné aspekty jeho budoucích aktivit v zařízeních lékárenské péče s akceptací moderních vývojových trendů v tomto odvětví farmacie. Je kladen důraz nejen na praktické procvičení činností farmaceuta v lékárně, ale i na teoretické zvládnutí problematiky. Lékárenská praxe cíleně a komplexně završuje a upevňuje problematiku probíranou v rámci výuky na fakultě.

Sylabus

studenti pracují pod dohledem odborných pracovníků lékárny v oblasti přípravy léčivých přípravků (LP), zásobování LP, uchovávání a kontroly léčiv. V popředí zájmu stojí dispenzační aktivity při výdeji na recept, ale i dispenzace v rámci volného prodeje, včetně zdravotní výchovy a podpory zdraví. Studenti mají k dispozici podrobný rozpis jednotlivých aktivit pro každou oblast činnosti. Většina je povinná, ale existuje i okruh doporučených aktivit (mnohé z nich jsou realizovány pouze v některých lékárnách, většinou se jedná o lékárny nemocniční. Tyto okruhy slouží k rozšíření obzoru studentů, ale do budoucna se dá předpokládat jejich postupné rozšiřování na vyšší počet lékáren.) Správná lékárenská praxe, lékárenská a farmaceutická péče, právní předpisy pro lékárny, pracovníci v lékárně, výdejní činnost, příprava v lékárně, problematika návykových látek - rozdělení, uložení, práce s nimi, farmaceutické propočty - koncentrace, terapeutické a maximální dávky léčiv, ekonomika lékárny, nemocniční lékárenství, lékárenské pracovní prostředí, odborná a ekonomická administrativa, cenotvorba v lékárně, úhrada léčivých přípravků, lékárenské PC programy, informační a konzultační činnost v lékárně (zaměření na jednotlivého pacienta, lékaře, ostatní zdravotnické pracovníky, širokou veřejnost), zdroje informací v lékárně, lékopisy, bezpečnost a hygiena práce v lékárně.

Literatura

1. Sbírka zákonů ČR.2. Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR.3. Věstník SÚKL.4. Český lékopis, Praha, Grada Publishing, aktuální vydání.5. Periodika ? Časopis českých lékárníků, Praktické lékárenství, Zdravotnické noviny.6. SmečkaV., Kolář J.: Lékárenská činnost výdejní I., 1. vydání, Brno Professional Publishing 2000, ISBN 80-86419-00-2.7. Kolář J., Macešková B. a kol.: Lékárenská činnost výdejní II., 1. vydání, Brno, Professional Publishing 2001, ISBN 80-86419-16-9.8. Solutio-příruční kniha pro lékárny, Praha, Medon 1996-2007.9. Číselníky VZP.10. Internetové stránky související s oborem.

Garant

RNDr. Jana Kotlářová, Ph.D.