Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Monitorování životního prostředí (GF233)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF233 - Monitorování životního prostředí, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit zájemce s problematikou znečištění životního prostředí - metodami analýzy, hodnocení a odhadu reálného rizika, které je zejména spjato s profesí farmaceuta jako zdravotnického pracovníka.

Sylabus

Základní pojmy pro oblast monitoringu životního prostředí, požadavky na monitoring, rozdělení na biologickou a chemicko- fyzikální část monitoringu (jejich charakteristika, rozdílnost a spojitost)Znečištění ovzduší: zdroje znečištění, znečištění ovzduší interiérů ("indoor pollution"), problematika znečištění ovzduší pracovišť, způsoby měření (emise, imise,.). Znečištění vody: znečištění mikrobiologické a biologické, chemické - anorganické látky, organické látky - znečištění radioaktivní)Pitná voda (rozbor, ukazatele hodnocení)Sledování kontaminace potravin: cizorodé látky - aditivní látky a kontaminující látky, způsoby měřeníPředměty běžného užívání a riziko kontaminace látkami v nich obsaženými Sledování znečištění půdy (bazální monitoring půd, monitoring atmosférické depozice, kontrola kalů z čistíren odpadních vod)Biologické expoziční testy: příklady osudu škodlivin v organismu, expozičních testyFyzikální faktory: hluk, vibrace, elektromagnetická pole, ionizující záření, mikroklimatické podmínkyEkotoxikologie:princip vědní disciplíny, princip ekotoxikologických výzkumů, retrospektivní a prospektivní studie, úrovně studia systémůExperimentální stanovení ekotoxicity: dělení podle doby expozice, podle ekosystémů, podle endpointů, standardní a alternativní testyPraktické realizace biotestů: akvatické a terestrické prostředí, využití biotestů při běžném stanovení ekotoxicity (čisté chemické látky či směsi -"nové" či prioritní polutanty, REACH, aplikace testů ve vyhláškách a normách), předpovědi environmentálně významných parametrů látek (SAR, QSAR, biokoncentrace, bioakumulace, předpověď biodegradability)Biological early-warning systemsVyužití biomarkerů pro hodnocení toxického zatížení prostředí (význam a trendy, biomarkery expozice a biomarkery účinku, stanovení rizika toxicity (rozpoznání, stanovení závislosti dávky a odpovědi, odhad expozice, charakterizace rizika)Konkrétní příklady výskytu farmaceuticky významných látek v prostředí (metody analýz jednotlivých zásobníků a modelování osudu v ekosystému)

Literatura

Bardoděj Z. a kol.: Expoziční testy v průmyslové toxikologii, Praha, Avicenum 1980. Pavlíček Z., Číhalík J.: Chemie a životní prostředí, Praha, SPN 1984. Kraják V.: Monitorování životního prostředí. Hradec Králové 2000, k dispozici na katedře a na webu.

Garant

prof. RNDr. Luděk Jahodář, CSc.RNDr. Jitka Vytlačilová, Ph.D.