Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Xenobiochemie (GF237)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF237 - Xenobiochemie, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení studentů s metabolismem léčiv a jiných cizorodých látek v organismu, s biotransformačními enzymy, které tento metabolismus katalyzují.

Sylabus

Úvod - vysvětlení nezbytnosti biotransformačních enzymů pro přežití organismů, osud xenobiotik v organismu: absorpce, distribuce, eliminace (s důrazem na změny struktury). Vztah struktury a metabolismu. Přehled možných chemických změn xenobiotika a biologický důsledek těchto změn. Metodické přístupy ke studiu biotransformace léčiv. Cytochromy P450, mechanismus jejich enzymové aktivity. Flavinové monooxygenasy a ostatní oxidační enzymy. Enzymy redukující xenobiotika. Hydrolasy xenobiotik.Konjugační enzymy, 2. fáze metabolismu xenobiotik. Transportní systémy. Extrahepatální biotransformace. Faktory ovlivňující biotransformaci. Indukce a inhibice biotransformačních enzymů. Genetický polymorfismus.Chirální aspekty biotransformace. Aktivita biotransformačních enzymů placenty, plodu, novorozenců. Xenobiochemie rostlin. Využití biotransformačních procesů v ekologii a toxikologii.

Literatura

Xenobiochemie, Kvasničková E., 1995Introduction to drug metabolism, Gibson G.G., Skett P., 2001

Požadavky

Znalost přednesené látky.

Garant

doc. Ing. Barbora Szotáková, Ph.D.