Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genová terapie a biologická léčiva (GF254)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF254 - Genová terapie a biologická léčiva, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty farmacie se základními principy a možnostmi genové terapie, s metodami využívanými v rámci genové terapie a styčnými body genové terapie a farmacie.

Sylabus

Přednášky:? Definice genové terapie.? Základní požadavky a možnosti.? Současný stav.? Rozdělení:o podle způsobu:? in vivo? ex vivoo podle typu ovlivněných buněk:? GT somatických buněk? GT zárodečných buněko podle použité technologie? GT zprostředkovaná vektory? GT zprostředkovaná oligonukleotidy? genová (genetická) imunizace? GT zprostředkovaná vektoryo způsoby GT zprostředkované vektoryo GT nádorových onemocněnío charakteristika vektorů:? DNA v komplexu? holá DNA? virové vektory? GT zprostředkovaná oligonukleotidyo antisense přístup? mechanizmus účinku? modifikace oligonukleotidů? příklady prakt. použitío antigene přístup (triplex tvořící oligonukleotidy, TFO)? mechanizmus účinku? modifikace oligonukleotidů? příklady prakt. použití? Chemická struktura, modifikace a metody syntézy antisense, antigene a fluorescenčně značených oligonukleotidů? RNA interferenceo syntetická siRNAo siRNA produkovaná z vektoruo knock-down vs. knock-out? Genová (genetická) imunizaceo principo příklady prakt. Použití? ?tailor maide medicines? ? léky šité na míruo předpoklady genetického testovánío etická rizika? Léčiva založená na biotechnologických postupecho výzkum nových BIO-léčivo biotechnologická generika ? tzv. ?biosimilar drugs?Semináře:? Antisense a antigene terapeutika.? Parktická ukázka syntézy oligonukloetidů.? Prezentace studentů na vybraná nebo zadaná témata.

Požadavky

Předmět je zakončen zkouškou.

Garant

doc. PharmDr. Miroslav Miletín, Ph.D.RNDr. Martin Bunček, Ph.D.