Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická farmacie-léková rizika (GF256)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF256 - Klinická farmacie-léková rizika, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

cílem tohoto volitelného předmětu je poskytnout rozvinuté znalosti a dovednosti v oblasti klinické farmacie, ke kterým patří: minimalizace rizik při farmakoterapii, k nimž dochází jak z důvodů léčiv ( jejich nežádoucích účinků), tak z důvodů chyb jednotlivce (léková pochybení) a v neposlední řadě i z důvodů nevhodné komunikace zdravotnických pracovníků s pacientem.

Sylabus

témata přednášky a navazujícího workshopu:? Přednáška: Nežádoucí účinky ? typy a faktory, které je ovlivňují, lékové interakce, základy managementu rizik farmakoterapie, metoda SAZE. Workshop: Analýza rizik podávání betablokátorů. Na této skupině je naznačeno, jak se připravit na zpracovávání dalších skupin. Úvod do kasuistik s důrazem na management rizik. ? Přednáška: Využití klinické farmakokinetiky, rizika nevhodného dávkování a příklady řešení lékových interakcí. Workshop: Diuretika, ACEI, CaB. ? Přednáška: Lékové pochybení a rizika podávání léčiv. Workshop: Antiagregancia, antikoagulancia, antidiabetika. ? Workshop: Analgetika, inhibitory protonové pumpy, antiarytmika (amiodaron), antidepresiva, poznatky z výuky u lůžka pacienta. ? Workshop: Protiinfekční léčiva, analýza kasuistiky z výuky u lůžka pacienta. ? Workshop: prezentace kasuistik.Výuka u lůžka:? Komunikace s pacientem. ? Analýza kasuistik ? syntéza zkušeností z klinické farmacie, farmakologie a dalších předmětů ? posouzení relevantních informací k řešení optimalizace léčby. ? Cílená diskuze nad léčbou arteriální hypertenze, diabetes mellitus, problematika polypragmazie

Literatura

1. Walker R, Edwards C. Clinical Pharmacy and Therapeutics 2003 (3rd Edition). Churchill Livingstone, Scotland, UK (ISBN: 0443 071373, international Edition: 0443 071381). 2. Marek J a kol.: Farmakoterapie vnitřních nemocí, Grada 2005, ISBN:80-247-0839-6.3. Vítovec J., Špinar J.: Farmakoterapie kardiovaskulárních onemocnění. Grada, 2004, ISBN: 80-247-0866-3 (https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_15707.html). (časopisy:)4. Remedia, Panax s.r.o., Praha, (www.remedia.cz). 5. Vybraná periodika nakladatelství Solen (Praktické lékárenství, Interní medicína), Solen, Praha. 6. Kasuistiky v diabetologii, GEUM, Praha. 7. Kasuistiky v pneumologii, GEUM, Praha.8. Farmakoterapie, Farmakon Press, spol. s.r.o (www.farmakoterapie.cz).

Garant

prof. RNDr. Jiří Vlček, CSc.MUDr. Karel Macek, CSc.PharmDr. Daniela Fialová, Ph.D.