Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zdravotní péče (GF266)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF266 - Základy zdravotní péče, Farmaceutická fakulta Hradec Králové, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

primárním cílem předmětu je pomoci studentům překlenout přestup od teoretických předmětů k oborům více sepjatým se zdravotní péčí ? tj. k farmakoinformatice, klinické farmacii , farmaceutické péči a lékárenství. V navazující rovině by měli pochopit význam klinické farmacie, farmaceutické péče a lékárenství pro rozvoj farmacie orientované na pacienta.Při ukončení tohoto volně volitelného předmětu by studenti měli zvládnout orientaci v základních principech zdravotnického systému a roli jednotlivých zdravotnických profesí, pochopit princip dokumentace ve zdravotnictví a možnosti zapojení farmaceutické péče do zdravotnického systému.

Sylabus

Zdravotnický systém v ČR.Nemocniční péče - management pacienta, zdravotnická dokumentace.Pracovníci ve zdravotnictví + ošetřovatelská péče. Nemocniční lékárenství, veřejné lékárenství ? příklady farmaceutické péče. Možnosti samoléčení, příklady z několika vybraných okruhů - průjem, bolest, kašel.....Diagnostické a léčebné algoritmy a základní charakteristika nemocí u vybraných nosologických jednotek (arteriální hypertenze, vředová choroba, asthma bronchiale, diabetes mellitus). Charakteristika, diagnostika, symptomatologie a místo péče ve zdravotnickém systému. Akutní stavy ? symptomatologie, první pomoc, diagnostika.Propedeutika klinické farmacie ? charakteristika klinické farmacie a bariéry jejího rozvoje - příklady klinicko farmaceutického servisu.

Literatura

1. Holčík, J. - Žáček, A. - Koupilová, I. Sociální lékařství. 2. dopl. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1998,. 137 s. ISBN 80-210-1907-7.2. Buriánek J: Lékařské tajemství, zdravotnická dokumentace a související právní otázky, Linde Praha a.s.3. Vyhláška MZ č. 427/1992 o hospodaření s léky a prostředky zdravotnické techniky.4. Zákon týkající se zdravotnické dokumentace: novela zákona č. 20/1966 SB. 5. Zákon č. 265/2001 Sb. - platnost novely je od 1. srpna 2001. 6. Zákon č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních.7. Zákon č. 378/2007 Sb. o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů.8. Databáze AISLP.9. American College of Clinical Pharmacy http://www.accp.com/pharm.php10. European Society of Clinical Pharmacy http://www.escpweb.org

Garant

prof. RNDr. Jiří Vlček, CSc.PharmDr. Helena MarešováMUDr. Karel Macek, CSc.