Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidová strava v kulturním a historickém kontextu (AET500051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AET500051 - Lidová strava v kulturním a historickém kontextu, Filozofická fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Strava, společnost, kultura. Strava a stravování z pohledu sociologického, psychologického, antropologického a kulturně historického.2. Strava jako jeden z komponentů (lidové) kultury. Flexibilita a konzervativnost v kulturním kontextu. Strava ve společnostech žijících v extrémních podmínkách (exkurs)3. Strava a náboženství. Alimentární tabu. Vegetariánství.4. Půst, dieta, hladovění. Potrava jako lék. Hladomory a náhražkové zdroje potravin.5. Potrava získávaná sběrem. Symbolika některých plodů. Léčivé účinky (magie), názvosloví.6. Med v lidové kuchyni. Brtnictví a včelařství. Medovina. Další doplňkové zdroje.7. Obilniny. Mlynářství. Chléb a jeho výjimečné postavení v komplexu (stravovací) kultury. Nástroje a nářadí. Magie.8. Luštěniny. Profánní a obřadní funkce. Nástroje a nářadí. Zelí, okurky a další zelenina. Olejniny a olej.9. Mléko a mléčné produkty. (Chov zvířat). Nástroje a způsoby zpracování. Magie. Máslo a tvaroh (sýr). Regionální specifika.10. Maso a ryby. Konzervace. Pivo. Víno a destiláty. Alkoholismus.11. Brambory. Káva a její náhražky. Obřadní jídelníček ? výroční cyklus. Symbolika.12. Rodinný cyklus. Vývoj technického zázemí kuchyně (vztah k architektuře). Prolínání lidové a měšťanské kuchyně. Interier.13. Kultura stolování. Slavné kuchařky(-ři) a kuchařské knihy. ?Kuchyňské? vzdělávání a ženská emancipace v 19. stol.

Literatura

Literatura povinná:Antropology of Food and Habits, Paris 1975Food in Perspective, Edinburg 1981European Food History, New York 1992Beranová M., Chléb a sýr u českých Slovanů. Archeologické rozhledy 1990, r.42, s. 398-401Beranová M., Jídlo a pití za Rudolfa II., Praha 1997Douglas M., Complexité culturelle: cuisin et société. Paris, Sociétés, 1988, č. 19Stoličná R., Jedlá a nápoje našich predkov, Bratislava 1991Úlehlová-Tilschová M., Česká strava lidová, Praha 1945Literatura doporučená:Habustová M., Veselská J., Tradiční pečivo, Praha 2004Kaizl L., Lidová výživa. Strava v Podkrkonoší, Praha 1944Kaizl L., Lidová výživa. Strava v Podkrkonoší, Praha 1944Kubátová M., Kouzlo rodinného stolu, Praha 2003Lévi-Strauss C.L, L´origine de manieres de table: Mythologiques III., Paris 1968Ludvíková M., Lidová strava na Brněnsku, Brno 1961Menzel S., Kultivierung des Appetits, Frankfurt 1988Mitterauer M., Familie und Arbeitsteilung, Wien 1992

Garant

doc. PhDr. Irena Štěpánová, CSc.