Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistické analýzy dat (YBA064)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBA064 - Základy statistické analýzy dat, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je naučit se PRAKTICKY používat statistické metody - korelační analýzu, regresní analýzu, statistické porovnání průměrů dvou datových řad - metody, nejčastěji používané v bakalářských prácích. Co v tomto kurzu najdete:1.    Úvodní přednášku (přednášky), která poslouží k základní orientaci v typech dat a statistických metodách a problémech které se těmito metodami dají zkoumat.2.    Teoretická východiska korelační analýzy, regresní analýzy, statistického porovnání průměrů dvou datových řad apod. (velmi zběžně a doufám, nenáročně co se matematického aparátu týče). 3.    Ukázky prácí, ve kterých byly tyto metody použité (neboli na co je to dobré a co se tím dá zkoumat).4.    Problémy, které mohou vzniknout (odlehlá pozorování, kollinearita, problém třetí proměnné, nedostatky dat, otázka kauzality zjištěných vztahů apod.).5.    Problematiku binárních proměnných6.    Praktickou pomoc s vypracováním vlastního projektu (pokud student/ka bude šikovný/á, muže využit vypracovaný projekt jako metodologickou část ke SVIPu nebo bakalářské práce).7.    Pracujeme s Excelem (pokud student preferuje SPSS muže pracovat i v tomto programu). Co v tomto kurzu nehledejte:1.    Problematiku tykající se sběru dat (dotazníky, organizace experimentů, apod.) - pracujeme s již existujícími daty.2.    Hluboké pochopení matematických zákonitostí.

Sylabus

Sylabus1. Typy dat1.1 Nominální kategoriální data (kvalitativní)1.2. Ordinální kategoriální data (kvalitativní)1.3       Spojitá (Continuous variable)1.4       Nespojitá (Discrete variable)1.5       Intervalová (Interval variable)2. Zobrazení dat, prvotní, druhotné třídění3. Deskriptivní statistika3.1 Indikátory středu3.2 Indikátory rozptylu4. Formulace a testování hypotéz5. Testy rovnosti průměru5.1 Testy rovnosti průměru (1 výběr)5.2 Testy rovnosti průměrů (2 výběry)6. CHÍ KVADRÁT7. Analýza souvislosti7. 1 Korelační analýza7.1.a Spearmanova korelace7.1.b Pearsonova korelace7.2 Regresní analýza7.2.1. Problém multikolinearity7.2.2. Odléhlá pozorování  LiteraturaHendls J. 2006. Přehled statistických metod zpracování dat. Portál, s.r.o. Praha.Hindls R., Hronová S., Novák I. 2000. Metody statistické analýzy pro ekonomy. Management Press. Praha.Hebák, P. a kol. 2004. Vícerozměrné statistické metody. Části 1, 2 a 3 Informatorium. Praha.Martínek, J. 2004. Statistické metody v hodnocení léčby  

Garant

Ing. Inna Čábelková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Inna Čábelková, Ph.D.