Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální nerovnosti (YBA153)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBA153 - Sociální nerovnosti, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty se základními otázkami výzkumu sociální stratifikace, klasickými teoretickými přístupy i aktuálními náhledy na problematiku.

Sylabus

Setkání budou rozděleny do osmi přednášek a čtyř seminárních hodin. Během přednášek se budeme postupně věnovat základním tématickým okruhům výzkumu sociálních nerovností a stratifikace. Důraz přitom bude kladen na hlavní teoretické proudy a rozdíly mezi nimi. Během seminárních hodin budou diskutovány texty zadané k četbě.Část čtených textů bude v anglickém jazyce.Tématické okruhy:1. klasické základy studia sociální stratifikace2. kritika a alternativy klasických přístupů3. sociální stratifikace české společnosti

Literatura

Povinná:Šanderová, J.. Sociální stratifikace: Problém, vybrané teorie, výzkum. Praha: Karolinum. 2004. Doporučená:Bottero, W.. Stratification: Social division and inequality. Abingdon: Routledge. 2005.

Požadavky

Úspěšné splnění kurzu je podmíněno:1. četbou, přípravou a aktivní účastí na semináří (4x za semestr)2. úspěšné splnění závěrečné zkoušky

Garant

Mgr. et Mgr. Ondřej Špaček, Ph.D.