Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidské vnímání: Od smyslové percepce k aplikované kognitivní vědě (YBA158)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBA158 - Lidské vnímání: Od smyslové percepce k aplikované kognitivní vědě, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zabrousíme jak do klasických témat, jakými je pozornost, či vnímání agence, tak do současných populárních témat behaviorální ekonomie, či argumentačních klamů. Zvláštní prostor je věnován aplikacím kognitivní vědy v praxi - v životě i v práci. Nahlédneme proto například do psychologie rozhodování či zásad návrhu uživatelských rozhraní a vizuálního designu.

Sylabus

1.  Zrakové vnímání I - Úvod-         Úvod, orientace v mozku-         stavba oka, oční nerv, chiasma.2.  Zrakové vnímání II - Zrakové dráhy-         Receptivní pole, organizace vizuálního kortexu-         Ventrální a dorzální dráha, Magno a Parvo buňky.3.  Zrakové vnímání III - Vývoj a poruchy-         Vývoj zrakového vnímání-         Agnostické poruchy percepce, rozpoznávání objektů.4.  Zrakové vnímání - Vývoj, klamy percepce-          Kočky a kolotoče (role enacted cognition při vývoji percepce)-          Děti a vývoj zrakového vnímání, rozpoznávání objektů-          Zrakové klamy-          Role hemisfér při zrakovém vnímání5.  Pozornost I - Úvod-          Pozornost, vědomí a pohled-          Pozornost ve vizuálních úlohách-          Dva druhy pozornosti6.  Pozornost II-          Měření pozornosti - Stroop task, D-prime-          Stroop task-          Podprahové vnímání-          Deficity pozornosti (ADHD)7.  Pozornost III-          Deficity pozornosti (neglekt, split brain)-          Limity pozornosti - attentional blink-          Pozornost v auditorním vnímání - cocktail party effect8.  ACS I: Lidské vnímání a uživatelské rozhraní-          ACS - applied cognitive science, aplikovaná kognitivní věda-          Jak vnímáme - a jak to lze využít v praxi?-          Aplikace CS v různých disciplínách-          Afordance9.  ACS II: Gamifikace a rozhodování-          Gamifikace, exergames-          Flow-          Jak se rozhodujeme10. ACS III: (I)RACIONALITA A USUZOVÁNÍ-          (I)racionalita: endowment effect, vliv kontextu, allaisův paradox-          Myšlení a usuzování: argumentační klamy, kognitivní heuristiky-          Jak usuzovat a argumentovat, argumentační fauly11. ACS IV: Behaviorální ekonomie a lidské rozhodování12. Auditorní vnímání - jak slyšíme-          Auditorní vnímání: Anatomie sluchového systému, kochlea, pracování zvuku v mozku,  sluchové dráhy.-          Zpracování zvuku v mozku - PAC-          Určení polohy zvuku-          Řeč: Broccova a Wernickeho oblast, afázie13. Sensorické vnímání-          Smysly - organa sensum-          čití a bolest, homunkulus, laterální inhibice, fantomová bolest,-          čich a chuť, libost a nelibost-          Když se smysly popletou - rewired studie (Mriganka Sur)

Garant

Ing. Ondřej Bečev