Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český antisemitismus - komparativní pohled (YBAKA22ZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBAKA22ZI - Český antisemitismus - komparativní pohled, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Osnova - Historické zdroje moderního antisemitismu od starověku po moderní éru. - Vznik antisemitismu, jeho průnik do českých zemí. - Vznik národněpolitické fronty bojující proti antisemitismu: nadnárodní sociálnědemokratické hnutí. - Vznik národněpolitické fronty bojující proti antisemitismu: realisté a staročeši a jejich ekvivalenty mimo české země. - Profil vzorové antisemitské strany a vůdčích osob antisemitismu. - Válečný a poválečný český a středoevropský antisemitismus. - T. G. Masaryk - jeho vztah k židům (Židům), jeho vliv na klima první republiky - 2 lekce. - Rasový antisemitismus v Německé říši. - Ohlasy rasového antisemitismu v třetí říši v českých zemích. - Český antisemitismus v období druhé republiky. - Poválečný český a středoevropský antisemitismus.

Požadavky

Povinná literatura ke zkoušceTomáš Pěkný, Historie Židů v Čechách a na Moravě, Praha 2001, s. 28-42, 88-97, 567-578.Joerg K. Hoensch, Stanislav Biman, L´ubomír Lipták, Emancipácie Židov - antisemitizmus - prenasledovanie, Bratislava 1999, s. 191-206 (kap. od Jany Svobodové). 

Garant

doc. PhDr. Blanka Soukupová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Blanka Soukupová, CSc.