Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie vědění (YBAKS05ZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBAKS05ZP - Sociologie vědění, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

 Tématické okruhy: Předmět sociologie vědění, doba a důvody vzniku; souvislosti s filozofií (výkladem smyslu vědění), teorií poznání (výkladem vnitřní výstavby a metod poznání) a teorií kultury (diferenciace moderní kultury, vztah vědy k etickým a estetickým aspektům vědění). 2) Sociologie a historie moderního vědění: formování moderní vědy (Bacon, Descartes), změny v pojetí vývoje vědy: strukturní jednotka vědění: paradigma, program, tradice, témata ap.; měnící se vztah teorie a empirie. 3) A. Comte - zakladatel sociologie vědění a pozitivní tradice moderního vědění. 4) Novější pokusy o revitalizaci pozitivní tradice - K. Popper, logický pozitivismus a post-pozitivní reakce. 5) M. Scheler - kritika pozitivní tradice moderního vědění; základy fenomenologické tradice moderního vědění. 6) Novější interpretace fenomenologické tradice -  etnometodologie, koncepce porozumění, vědění v pojetí A. Schulze. 7) M. Weber - dualistická tradice moderního vědění - spory o identitu a metodu společenských věd; vztahy politiky, sociologie a sociální teorie. 8) K. Mannheim - pokus o překlenutí dualistické tradice moderního vědění. 9) Vývoj pojmu ideologie; ideologie v období masové a mediálně zprostředkované kultury. 10) Problémy posatvení vědy v současné industriální, medializované a demokratrické společnosti v pohledu J. Habermase a J. B. Thompsona  11) Moderní a post-moderní interpretace vědění - A. Giddens, M.Foucault; problémy legitimizace demokratické moci.   Doporučená literatura k tématu: HUBÍK S., Sociologie vědění, Praha: Sociologické nakladatelství, 1999. WALLERSTEIN, I. AT AL., Kam směřují sociální vědy, Praha: Sociologické nakladatelství, 1998.  Doporučená literatura (navazující): BERGER P.I., LUCKMANN, T., Sociální konstrukce reality, Brno: Centrum pro studium demokracie, 1999. FOUCAULT, M., Diskurz autor, genealogie, Praha: Svoboda, 1994. GIDDENS, A., Důsledky modernity, Praha: Sociologické nakladatelství, 1998. MANNHEIM, K., Ideologie a utopie, Bratislava: Archa, 1991. POPPER, K., Otevřená společnost a její nepřátelé I, II, Praha: OIKÚMENÉ, 1994 WEBER, M., Metodologie, sociologie a politika, OIKÚMENÉ, Praha, 1998. THOMPSON, J.B., Média a modernita, Karolinum, Praha, 2004  

Literatura

Doporučená:Hubík Stanislav. Sociologie vědění. I.. Praha. 1999. 2. 69-130. 80-85850-58-3. Wallerstein I. a kol.. Kam směřují sociální vědy. I.. Praha. 1998. II a III. 43-100. 80-85850-65-6. Mannheim K.. Ideologie a utopie. I.. Bratislava. 1991. kapitola V. 298-3410. 80-7115-022-3.

Garant

doc. Ing. Karel Müller, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Müller, CSc.