Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kořeny evropské tradice I. (YBFKETIP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBFKETIP1 - Kořeny evropské tradice I., Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Tématické okruhy:1) Charakteristika mýtu, mýtické zkušenosti, rituální chování.2) Mytologické pojetí času. Význam minulosti.3) Mýty kosmogonické, theogonické a antropogonické.4) Mýtus a slovo.5) Tři ryzí mýty evropské kultury (mýtus o Gilgamešovi, mýtus o stromu poznání a života, mýtus o Oidipovi). ýtičnost tragédie.6) Přístup novověkého člověka k mýtu: Schellingovo metafyzické uchopení mýtu.7) Casirrerovo fenomenologické uchopení mýtu.8) Vznik filosofie a synoikismus, agon.9) Jazyk - funkce a původní význam jazyka, hledání původního božského a věcného jazyka.10) Řecký (filosofický) jazyk, smysluplný jazyk. Jazyk jako jedno ze tří základních pout člověka.11) Filosofický výklad písmena, stoicheon.12) Filosofický výklad některých gramatických jevů - pádu, čísla, slovesného času, slovesných způsobů.Povinná literatura:SOKOL J., Filosofická antropologie. Člověk jako osoba, Praha: Portál, 2002SOKOL, J., Malá filosofie člověka, Slovník filosofických pojmů, Praha: Vyšehrad, 1998. Doporučená literatura:N. D. FUSTEL DE COULANGES, Antická obec, Praha: SOFIS, 1998.MAUSS, M., Esej o daru, Praha: Sociologické nakladatelství, 1999SCHELER, M., Místo člověka v kosmu, Praha: Academia, 1968CASSIRER, E., Filosofie symbolických forem I., Praha: OIKÚMENÉ, 1996.CASSIRER, E., Filosofie symbolických forem II., Praha: OIKÚMENÉ, 1996.LANDGREBE, L., Filosofie přítomnosti, Praha: Academia, 1968.

Požadavky

Atestační kritéria jsou dána jednotnou směrnicí pro volitelné doprovodné kursy k "Úvodu do filosofie" a probíhá přes elektronické podatelny: http://www.fhs.cuni.cz/ep/login.asp - Atestační podmínky vyhlašuje doc. Pinc. - Podmínky a pravidla absolvování vlastní ústní zkoušky "Úvod do filosofie" viz ve své "Osobní administrativě" v IS pod následujícími odkazy: - Dokumenty; - Informace MODULÁRNÍ SEMINÁŘE; - Filosofický modul; - Povinnosti ve FM (zahájení studia v 2007/2008)

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Pinc

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk PincMgr. Eliška Pincová