Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny kulturních kategorií (YBHJH10EI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBHJH10EI - Dějiny kulturních kategorií, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pojednány budou zejména:(1.) metodické problémy: (1a) vztah mezi námi zaváděnými pojmy (určitými analytickými kategoriemi) a kategoriemi, jimiž disponovali dějinní aktéři; (1b) otázky, jak navzájem propojit studium dějinných proměn určité kategorie se studiem toho, jaké místo tato kategorie měla v příslušné době v rámci (do určité míry námi hypoteticky konstruovaného) kulturního celku doby; (1c) problém dějin kulturních kategorií a mikrohistorického zájmu o konkrétní dějinné kulturní performativní akty. Je zde konečně i (1d) otázka poměru mezi analýzou kulturních kategorií a historicko-sémantickým rozborem.(2.) Pojednávána bude také dějinná proměnlivost pojetí vybraných kategorií: jak těch, které se (2a) týkají tohoto světa, kupříkladu v návaznosti na mocenský systém společnosti kategorie "cti" a "bezectnosti"; v návaznosti na životní cykly např. kategorie "dětství", "dítě"; tak těch, které (2b) se týkají orientace k onomu světu: "Ráj", "Očistec". Dále kategorií, které (2c) vykazovaly poměrně značnou variabilitu svých dějinných podob i podob, co do zastoupení v elitní a v lidové kultuře, kupříkladu kategorie: "ducha/duše" a "těla" (s bohatým spektrem jejich odkazů ke kategoriím dalším) či kategorie "snu" a "reality".

Sylabus

Tématické okruhy:1) Vztah mezi námi zaváděnými pojmy (určitými analytickými kategoriemi) a kategoriemi, jimiž disponovali dějinní aktéři.2) Otázky, jak navzájem propojit studium dějinných proměn určité kategorie se studiem toho, jaké místo tato kategorie měla v příslušné době v rámci (do určité míry námi hypoteticky konstruovaného) hulturního celku doby.3) Problém dějin kulturních kategorií a mikrohistorického zájmu o konkrétní dějinné kulturní performativní akty.4) Otázka poměru mezi analýzou kulturních kategorií a historicko-sémantickým rozborem.5) Kategorie týkají se tohoto světa, kupříkladu v návaznosti na mocenský systém společnosti kategorie cti a bezectnosti.6) Kategorie v návaznosti na životní cykly např. kategorie dětství, dítě.7) Kategorie týkají se orientace k onomu světu: Ráj.8) Kategorie týkají se orientace k onomu světu: Očistec.9) Revenantni.10) Lidová magie.11) Kategorie vykazovaly poměrně značnou variabilitu svých dějinných podob i podob, co do zastoupení v elitní a v lidové kultuře, kupříkladu kategorie: duch/duše a těla (s bohatým spektrem jejich odkazů ke kategoriím dalším).12) Kategorie snu a reality.Literatura:(Uvedena je zde jen ta, ze které odvozuji zároveň i metodu dějin kulturních kategorií)Ernst CASSIRER, Filosofie symbolických forem, díl I a II, Praha 1996Jean DELUMEAU, Dějiny Ráje. Zahrada rozkoše, Praha 2003.Richard VAN DÜLMEN, Gesellschaft der frühen Neuzeit. Kulturelles handeln und sozialer Prozess, Wien - Köln - Weimar 1993,Renate DÜRR, Mägde in der Stadt. Das Beispiel Schw§bische Hall in der Frühen Neuzeit, Frankfurt a. M. - New York 1995.Jacques LE GOFF, Zrození očistce, Praha 2003.Jacques LE GOFF - Jean-Claude SCHMITT, Ensyklopedie středověku, Praha 2002.Jochen MARTIN - August NITSCHKE (Hg.), Zur Sozialgeschichte der Kindheit, Freiburg - München 1986, stran celkem 726.

Garant

doc. PhDr. Jan Horský, Ph.D.