Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický proseminář I.: úvod do studia dějepisu (YBHJT31ZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBHJT31ZI - Historický proseminář I.: úvod do studia dějepisu, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Bude nás zajímat místo historie mezi společenskými vědami a její specifika a rizika, klasifikace příbuzných historických věd, dále pak druhy "historického pramene", problémy jeho porozumění a interpretace i s nimi spjaté metody historikovy práce. Jaký je vztah mezi tzv. "historickou realitou", historickým pramenem a poznávacím subjektem historika? Jakým způsobem historik studuje, poznává, respektive "konstruuje" historickou "realitu" i tzv. "zákonitosti historického vývoje"? Součástí semináře bude úvod do evropské historiografie a filozofie dějin se zaměřením na období 19. a 20. století. Semináře k úvodu do práce s historiografickou literaturou i příprava proseminární práce v letním semestru by měly napomoci při přípravě na historický skeletový atest.

Sylabus

8. 10. Pavel Himl, Jan Tuček: úvod, informační zdroje, citační norma15. 10. Jan Tuček: Historická věda?22. 10. Jan Horský: historická antropologie29. 10. Jiří Šubrt: historická sociologie5. 11. Pavel Mücke: oral history12. 11. Blanka Altová: dějiny umění19. 11. Markéta Seligová: historická demografie26. 11. Roman Zaoral: dějiny každodennosti3. 12. Jiří Pešek: moderní dějiny10. 12. Roman Zaoral: hospodářské a sociální dějiny17. 12. Jan Tuček: Paměťová studia - jiný vztah k minulosti?7. 1. Jan Tuček: zakončení semestru a jeho zhodnocení Povinná literatura: HROCH, M., a kol., Úvod do studia dějepisu, Praha: SPN, 1985. KUTNAR, F., MAREK, J., Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví, Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997.  Doporučená literatura: BENEŠ, Z., Historický text a historická kultura, Praha: Karolinum, 1995. IGGERS, G. G., Dějepisectví ve XX. století, Praha: Lidové noviny, 2002. HAVELKA M., Dějiny a smysl. O obsazích, akcentech a posunech tzv. české otázky (1895 - 1989), Praha: Lidové noviny, 2001. ŠTAIF, J., Historie, historici a společnost, Praha: Univerzita Karlova, 1997. 

Požadavky

Předpokladem úspěšného zakončení kurzu je jednak průběžná aktivní účast v seminářích a za druhé úspěšné absolvování závěrečného písemného testu.

Garant

doc. Dr. phil. Mgr. Pavel HimlMgr. Jan Tuček

Vyučující

doc. Dr. phil. Mgr. Pavel HimlMgr. Jan Tuček