Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z jazykové kultury (YBJ029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBJ029 - Kapitoly z jazykové kultury, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

KAPITOLY Z JAZYKOVÉ KULTURYKmenový kurs, kde se v jednotlivých semestrech kontinuálně probírají různé problémy, jež nastoluje současná jazyková praxe. Základem pro jejich analýzu a kritické posouzení bude řešení obecnějších otázek tematizovaných v prvních dvou oddílech následující osnovy.Z konkrétních případů se v tomto semestru zaměříme zvláště na problémy spojené s užíváním pasivního příčestí (resp. slovesného adjektiva) a jmenného tvaru adjektiv.------------------------------------------------------------------------------------------------------------1) Stylová diferenciace řeči    běžná mluva hovorová × kulturní řeč veřejná   (tendence simplifikační  vs.  tendence diferenciační)       "dekonstrukce" pojmů  obecná / spisovná čeština    stylové rozvrstvení lexika    definice jazykové kultury 2) Vývoj a řád    kriteria jazykové správnosti     "ústrojnost" vyjadřovacích prostředků    pojem normy a kodifikace    centrum / periferie    pojem a praktický dopad hyperkorektnosti Konkrétní případy (výběr):    slovesa typu péci, tříti ...    předponové odvozeniny od slovesa -jmouti (příčestí minulé, trpné a slovesné subst.)    (infinitiv na -ti / 3. os. sg. jest)    IV. třída slovesná (prosit / trpět × sázet)    SEČ - ANIŽ 3) Kultura řeči je věc odstínů    BYŤ - POKUD - KVŮLI    Pasivní příčestí vs. slovesné adjektivum (interference s opozicí "jmenný" / "složený" tvar adjektiv)            funkce přívlastková  X  funkce přísudková / doplňková----------------------------------------------------------------------------------------------------------Doporučená literaturaP. Eisner: Chrám i tvrz (závěrečné oddíly K jazykové kultuře a Sub specie aeternitatis)    

Požadavky

Atestace: zápočet, který se uděluje za docházku (min. 75%) a průběžné rešerše podle zadání.Předpokládá se též samostatné studium zadaných učebních materiálů.

Garant

Karel Palek, prom. fil.

Vyučující

Karel Palek, prom. fil.