Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výstavní praxe (YBK3006LI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBK3006LI - Základy výstavní praxe, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod, role výstavy v kulturním provozu, základní aspekty výstavy, exponát a artefakt, současná kulturní politika, klíčové modely kulturní politiky, zadání autorského projektu.2. Obsah a záměr výtvarné výstavy. Téma a výběr exponátů, druhy výstav podle tématu. Záměr a důvody výstavní činnosti (kulturní, ekonomické...). Záměr a anotace. Záměr a nároky na jeho naplnění. Zmapování stávajícího galerijního provozu. Stereotypy prezentace výtvarného umění v České republice před a po roce1989.3. Subjekty výtvarné výstavy. Pořadatel výstavy. Autor výstavy. Role kurátora. Architekt. Redaktor katalogu. Grafik. Výstavní projekt a projektový cyklus. Profil Galerie. Galerie a sociální kontext. Atypické negalerijní prezentace – site specifik, performance, street art.4. Prvky realizace výstavy. Průnik hledisek – věcné, časové, prostorové, informační, právní a ekonomické. Fundrasing uměleckých projektů a veřejná prospěšnost. 5. Věcné hledisko – exponáty a katalog výstavy v užším smyslu, katalogové údaje; výstavní katalog v širším smyslu, jeho obsah (oficiální projevy, poděkování, odborné texty, literatura a soupis výstav, katalog děl, obrazová část, rejstříky, sponzoři.6. Časový horizont – harmonogram, hlavní termíny, síťový graf.7. Prostorový horizont – místo konání, architektonické řešení, osvětlení, instalace, údržba.8. Informační hledisko. Public relations. Mass media.Tisková zpráva, tiskové materiály.9. Právní a smluvní hlediska. Budování sbírky.10. Ekonomické hledisko. Nákladové položky. Příjmové položky.

Literatura

Povinná:Smolíková, Marta. Management umění. Praha: VŠUP, Otevřená společnost, o.p.s.. 2008. Belting, Hans. Konec dějin umění. Praha: Mladá Fronta. 2000. Zhoř, Igor. Proměny soudobého výtvarného umění. Praha: Státní pedagogické nakladatelství v Praze. 1992. BelliniI, Andrea. Everything you always wanted to know about gallerists but were afraid to ask. Zurich: JRP/Ringier. 2009.

Garant

MgA. Karel Zavadil