Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrolovaná četba - Arendtová - Život ducha I. (YBQDA04ZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBQDA04ZI - Kontrolovaná četba - Arendtová - Život ducha I., Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Program DK/IB je program kontrolované četby a jeho role v liberálně koncipovaném studijním programu je významná, neboť zejména odtud čerpá student látku pro přípravu nejen ke třem souborným zkouškám z filosofie, historie a společenských věd (SAFM, EDK,SVIP) ale i k ostatním studijním povinnostem a pro bakalářskou práci. Studentům bakalářského programu je v nabídce kvalifikačního modulu k dispozici semestrálně aktualizovaný seznam knih z různých humanitních oborů, které Rada programu DK/IB pokládá z různých důvodů za důležité. Každý titul má povahu semestrálního kurzu a je třeba si jej registrovat stejným způsobem jako ostatní kurzy. Atestace probíhá formou písemného referátu a jeho následnou ústní obhajobou před stanoveným učitelem (kolokviem). Podrobně jsou požadavky na ukončení specifikovány jednotlivě u každého titulu. Základní/obecná doporučení, jak napsat referát z DK/IB, jsou formulována v návodu prof. J. Sokola ?Jak referovat důležité knihy?,

Sylabus

Autorka zjednodušeně řečeno předkládá problém vztahu myšlení a jednání, a to se zřetelem k monstróznímu a přitom banálnímu zlu totalitních systémů. V souvislosti s tímto problémem je pak zapotřebí referovat i charakter dalšího zásadního vztahu mezi nezjevností myšlení a zjevností jednání. Zde pak Arentová při načrtnutí různých typů tohoto vztahu, které se v dějinách filosofie ustavily, naznačuje v pojednání Sókratovy odpovědi na otázku, co nás nutí myslet, i jisté možné řešení, které není ani únikem před zjevným světem ani bezmyšlenkovitým jednáním v tomto světě. Vedle této ústřední linie je v textu spousta dílčích zajímavých motivů a myšlenek, které stojí za připomenutí a mohou posloužit jako inspirující zdroj např. pro řešení kvestií u filosofického atestu. Proto referát tohoto textu může mít tematicky obšírnější ráz. Nesmí se však ztratit jeho klíčové téma.

Požadavky

Vypracovat referát či konspekt, ve kterém bude zachycena správně argumentace všech klíčových motivů. Pro uchopení celkové souvislosti je také zapotřebí v práci reflektovat to, jaký zásadní problém Arendtová v knize předestírá a řeší.

Garant

doc. Karel Novotný, M.A., Ph.D.

Vyučující

doc. Karel Novotný, M.A., Ph.D.