Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrolovaná četba - Vernant (ed.) - Řecký člověk a jeho svět (YBQDV07ZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBQDV07ZI - Kontrolovaná četba - Vernant (ed.) - Řecký člověk a jeho svět, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Výchozí text: J.-P. Vernant (ed.), Řecký člověk a jeho svět, Praha: Vyšehrad, 2005 (překl. L. Fialková a kol.). Doporučení pro zpracování referátu: Požaduji referát, ve kterém budou jasně zachyceny a vyloženy klíčové motivy, jimiž se autoři jednotlivých kapitol snaží postihnout rozdíly ve vztahu člověka a světa mezi starými Řeky a námi. V práci zároveň doporučuji (např. v úvodu referátu) zachytit základní interpretační principy, v rámci nichž jsou výklady provedeny a které Vernant explicitně zmiňuje ve své úvodní kapitole „Řecký člověk“. Zadání písemného zpracování – referát:Smyslem referátu je podat čtenáři zprávu o záměru a tematice referovaného textu. Ze studijního hlediska je dalším smyslem referátu vytváření si vlastních studijních materiálů.Formálně má být referát souvislým textem, a to jak ve smyslu postupné návaznosti všech vět referátu, tak také ve smyslu, že má mít „hlavu a patu“.Že má mít hlavu a patu, znamená:1. Že má mít krátký úvod, ve kterém autor referátu čtenáři sdělí, jaký text od jakého autora referuje, co je hlavním tématem a záměrem referovaného textu a případně jakou metodou je tento záměr v referovaném textu sledován.U úvodu by zároveň v poznámce pod čarou měly být uvedeny základní bibliografické údaje původního textu (především: autor, celý název textu, místo vydání, vydavatel, rok vydání a případně překladatel).2. Hlavní část referátu spočívá v postupném sledování výkladu hlavních témat. Ty je potřeba zreferovat tak, aby byla postižena jejich základní argumentace, aby byla zachována jejich argumentační souvislost a aby vždy u každého referovaného tématu bylo vidět, jak souvisí s celkovým záměrem a cílem referovaného textu.Při parafrázování původního výkladu lze odkazovat na stránky v původním textu (a to buď poznámkou pod čarou nebo číslem stránky v závorce přímo v textu referátu). Citace původního textu je v referátu třeba dávat do uvozovek a vždy u nich musí být uveden odkaz na stránku v původním textu.3. Referát má být uzavřen shrnutím, které bude samostatně na konci referátu nadepsáno jako „Resumé“ apod. V něm se autor referátu pokusí vlastními slovy krátce postihnout, v čem spočívá základní problém, který se v referovaném textu řeší a k jakému řešení a jak referovaný text dospěl.Referát je třeba psát až po přečtení celého původního textu, nejlépe na základě připravených poznámek či případně na základě vlastního konspektu. Po přečtení proto, že součástí referátu jednak musí být uvedení hlavního tématu a celkového záměru a jednak je třeba vybrat vskutku jen hlavní témata, což lze smysluplně učinit jen tehdy, když máme již vytvořenu představu o celkovém směřování výkladu, který chceme zreferovat. Referovaná témata musejí být správně argumentována (nestačí jen heslovitá zmínka), musejí na sebe navazovat a u každého dílčího referovaného tématu musí být čtenáři referátu jasné, jak toto téma souvisí s celkovým záměrem celého referovaného textu. Tematické bloky je v referátu vhodné členit do odstavců.

Požadavky

Podmínky atestace:1. Vypracování referátu podle požadavků v sylabu.Termín odevzdání referátů:- Kdo chce za daný semestr získat atestaci, musí odevzdat referát do konce období výuky. Kolokvium pak proběhne během konzultačních hodin ve zkouškovém období.2. Ověřovací atestace (formou testu či kolokvia). Po přijetí referátu se k závěrečné atestaci dostavte během mých vypsaných konzultací.Referáty posílejte e-mailem na adresu: novotny@fhs.cuni.cz

Garant

Mgr. Jaroslav Novotný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Novotný, Ph.D.