Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do ekonomie (YBZB10000)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YBZB10000 - Úvod do ekonomie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Atestace POVINNÝCH ZKOUŠEK: studenti mohou složit zkoušku vždy V PŘEDEPSANÉM SEMESTRU A SEMESTRU NÁSLEDUJÍCÍM - poté už nikoli. Např. Úvod do ekonomie tedy v 1. semestru svého studia, nejpozději ovšem do konce zkouškového období 2. semestru studia.  Povinná literatura: HOLMAN, R., Ekonomie, Praha: Beck, 2011. Celá kniha včetně otázek a příkladů. Doporucená literatura: HEYNE, P., Ekonomický styl myšlení, Praha: Vysoká škola ekonomická, 1991. Kurz ja přednášen ve spolupráci s PhDr. Wadimem Strielkowski, Ph.D., FSV UK.Syllabus1.    Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka.  Chování výrobce: náklady a nabídka. Tržní rovnováha a efektivnost. Téma je přednášeno ve spolupráce s PhDr. Wadimem Strielkowski, Ph.D., FSV UK.2.    Směna, specializace a mezinárodní obchod. Nedokonalé trhy, informace a podnikatelé.3.    Konkurence a regulace. Zásahy státu do cen.4.    Poptávka po výrobních faktorech. Nabídka výrobního faktoru a renta.5.    Nabídka práce a trh práce. Nezaměstnanost.6.    Kapitál a úrok. Investiční rozhodování a podnikání.7.    Vlastnictví. Externality.8.    Veřejné zdroje, volné statky a veřejné statky. Veřejná volba.9.    Domácí produkt. Spotřeba, investice a rovnovážný HDP. Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt.10. Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích. Bankovní soustava, tvorba peněz a trh peněz..11. Hospodářský cyklus. Hospodářský růst. Inflace.12. Veřejné rozpočty a daně. Rozpočtové schodky a státní dluh.13. Měnový kurz.  Platební bilance a zahraniční dluh. Měnová politika.

Literatura

Holman, Robert - Ekonomie, C.H.Beck, 1999 Sokol, Jan - Malá filosofie člověka, kapitola Hodnoty a peníze, celkem 11 stran

Garant

Ing. Inna Čábelková, Ph.D.Ing. Petr Špecián, Ph.D.

Vyučující

Ing. Inna Čábelková, Ph.D.Ing. Petr Špecián, Ph.D.