Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická antropologie (YDI002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YDI002 - Historická antropologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Historická antropologie - vymezeníPeter Burke, Variety kulturních dějin, Brno 2006.Peter Burke, History and Social Theory, Cambridge 1992.Peter Burke, Co je kulturní historie, Praha 2011.Richard van Dülmen, Historická antropologie. Vývoj, problémy, úkoly, Praha 2002.Roger Chartier, Na okraji útesu, Praha 2010.Gert Dressel, Historische Anthropologie. Eine Einführung, Wien - Köln - Weimar 1996.André Burguière, Anthopologie historique, in: La nouvelle histoire (eds.) Jacques Le Goff, Roger Chartier, Jacques Revel, Paris 1978, s. 137-165.Susanna Burghartz, Historische Anthropologie/Mikrogeschichte, in: Kompas der Geschichtswisenschaft (eds.) Joachim Eibach, Günther Lottes, Göttingen 2002, s. 206-218.Rebekka Habermas, Nils Minkmar (eds.), Das Schwein des Häuptlings. Sechs Aufsätze zur Historischen Anthropologie, Berlin 1992.Heide Wunder, Kulturgeschichte, Mentalitätengeschichte, Historische Anthropologie, in: Fischer Lexikon Geschichte (ed.) Richard van Dülmen, Frankfurt am Main 1990, s. 71-78. Teorie dějepisuPaul Veyne, Jak se píšou dějiny, Praha 2010.Zdeněk Vašíček, Archeologie, historie, minulost, Praha 2006.Paul Ricoeur, Čas a vyprávění I., III., Praha 2000, 2007.Hayden White, Tropika diskurzu. Kulturně kritické eseje, Praha 2010.Georg G. IGGERS, Dějepisectví ve 20. století, Praha 2002.Miloš Havelka, Dějiny a smysl. Obsahy, akcenty a pousny "české otázky" 1895-1989, Praha 2001. Seznam je pouze orientační a lze ho po dohodě měnit, resp. doplňovat.

Požadavky

Modul je uzavřen dílčí doktorskou zkouškou, která je komisionální povahy. U zkoušky jsou obvykle položeny tři základní otázky, z nichž jedna se váže k eseji, kterou studující musí odevzdat nejpozději týden před termínem zkoušky oběma garantům. Esej v rozsahu zhruba pěti normostran by měla být zaměřena na možné historickoantropologické aspekty dizertačního projektu studující/ho (tzn. lze pojednat jak souvislost projektu s historickou antropologií, tak i jeho odlišnost o HA). Zbylé otázky se váží k literatuře nastudované k této zkoušce (orientační seznam viz sylabus předmětu).

Garant

doc. PhDr. Jan Horský, Ph.D.doc. Dr. phil. Mgr. Pavel Himl