Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie člověka (YMA282)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMA282 - Ekologie člověka, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Ekologie člověka LS 2015 18.2.  Úvod a Inuité 25.2. Papuánci  4.3. Mongolové 11.3. SA - Pueblané18.3. JA - Inkové  25.3. Austrálci1.4. Pygmejové 8.4. Indové 15.4. Beduíni22.4. Sanové29.4. Dokument nebo exkurze6.5. Baskové13.5. Rektorský den  

Požadavky

stručně: recenze na jednu z knih z doporučeného seznamu (semestr LS 2014 byly na výběr publikace k regionu Afrika, LS 2015 jsou na výběr publikace k regionu SA a JA) a její publikování na webu plus 5 anotacípodrobně:  Jak psát recenzi?Inspirace k tvorbě recenze na začátek:1.      http://www.ctenarska-gramotnost.cz/medialni-vychova/mv-casopisy/recenze-1       2.     http://studentmag.topzine.cz/jak-napsat-recenzi-zname-6-tipu-se-kterymi-zautocite-na-vybornou/                                              3.     http://www.ped.muni.cz/pedor/dokumenty/JakPsatRecenze.pdf Hlavní body:A) příprava, napsání a odeslání recenze1.      přečíst knihu a získat si z dalších zdrojů dostatečné znalosti o autorovi, tématu atd.; zjistit, zda a jak inspirovala někoho dalšího; jak na ni nahlíží odborníci; v čem je jiná než ostatní knihy zabývající se podobným tématem, kdo je cílová skupina čtenářů atd.2.     do hlavičky recenze napsat kompletní citační údaje včetně pořadí vydání, ISBN či překladatele3.     délka recenze by se měla pohybovat v rozmezí 1 - 3 normostrany; text by měl být obsahově hutný. V úvodu je třeba čtenáři knihu stručně představit, předpokladem je, že čtenář o knize nic neslyšel a problematika je pro něj nová.4.     V dalších částech napište, co vás zaujalo, co si myslíte, že se autorovi povedlo, co ne a proč; co vám v knize chybělo, čeho podle vás bylo moc... Polemizujte třeba i s jinými recenzenty, jejichž texty jste si dohledali...5.     V závěru shrňte řečené a učiňte závěrečnou glosu (proč se vyplatí či nevyplatí knihu číst atp.)6.     Vložte recenzi na web. Kam? Vyberte dle konkrétní knihy i podle jazyku recenze; například na google.books.cz, kosmas.cz a další; pokud to bude možné, lze vložit recenzi či její část i na stránky Wikipedie (k heslu autora, díla či tématu).7.     Hotovou recenzi (včetně odkazů na recenzi na webu) pošlete na l.hronikova@centrum.cz = splněna část A. B) Anotace - anonymní hodnocení recenzí kolegůNapsat alespoň pět krátkých anotací (cca jeden odstavec jedna anotace)Jak to bude vypadat v praxi?Každou recenzi, kterou od vás dostanu (viz A), vložím do SIS, a to bez jména recenzenta. Zde k nim budou mít všichni účastníci kurzu přístup a mohou si vybrat, které texty si přečtou a slovně ohodnotí - nejméně pět, ale klidně všechny. Tyto anotace mi pošlete všech pět najednou e-mailem - splněn bod B. Ke konci zkouškového anotace roztřídím a bez jmen jejich pisatelů vám je rozešlu, abyste měli zpětnou vazbu ke svému dílu.  Výběr knih na recenzi (bude uvedeno)   

Garant

Mgr. Linda Hroníková, Ph.D.