Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanská společnost v EU a v mezinárodních organizacích (YMN0OSEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMN0OSEU - Občanská společnost v EU a v mezinárodních organizacích, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Hlavní témata seminářů a cvičení:Vliv různých kultur na vývoj svobodného občanství v Evropě ve starověkuVliv křesťanství a reforem církve na rozvoj svobodného občanství Evropy ve středověku s dosahem na současnostEvropa jako prostor konfliktního vývoje od poddanství k modernímu občanstvíDůvody a důsledky revolučních událostí na přelomu 18. a 19. století na vznik a rozvoj moderní občanské společnostiRozvoj občanské společnosti v 19. století a její degenerace do kolektivistického, korporativního nebo nacionalistického uspořádání společnosti v první polovině 20. stoletíObnova i potlačování základních principů demokracie, ochrany práv člověka a menšin a institucí občanské společnosti v Evropě a v USA v druhé polovině 20. století (dopady války a soupeření ideologií - rozdělení Evropy a studení válka)Proces evropské integrace (od Rady Evropy k Evropské unii) ve vztahu k rozvoji občanské společnostiInstituce a fungování současné Evropské unie - politiky a nástroje aktivního občanství v EUKoncepce občanské společnosti v EU a v USA - vliv na rozvoj občanské společnosti ve střední a východní Evropě v osmdesátých a devadesátých letech minulého stoletRole mezivládních organizací při rozvoji demokracie a občanské společnosti na globální úrovni (OSN, OECD, UNESCO, UNICEF WHO, OECD a World Bank)Význam podpory rozvoje demokracie a občanské společnosti ze strany vládních agentur  (USAID, USIG, British Council a j.)Organizace občanské společnosti na mezinárodní úrovni (Amnesty International, Transparency International, International Federation for Human Rights, CIVICUS a dalšíObčanská společnost u nás a ve světě: soudobé výzvy a rizika

Požadavky

Každý student připraví buď vlastní presentaci na 15 minut, kterou přednese po dohodě s přednášejícím na semináři, nebo napíše esej v rozsahu cca 3 normostran na jedno za zadaných témat týkajících se obsahu výuky v jednotlivých seminářích nebo odrážející využití informací ze zvolené studijní literatury. K obsahu, pojetí a provedení presentace resp. eseje bude přihlédnuto při závěrečné ústní zkoušce.

Garant

Ing. Petr Pajas

Vyučující

Ing. Petr Pajas