Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální ekonomika a sociální podnikání (kombinovaná forma) (YMN33SESP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMN33SESP - Sociální ekonomika a sociální podnikání (kombinovaná forma), Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

V rámci cvičení studenti budou zpracovávat případovou studii sociálního podniku s použitím mezinárodní metodiky. Zpracování bude spojeno s návštěvou podniku, kde studenti budou studovat dokumenty a realizovat rozhovory s manažerem i se zaměstnanci. Zadání pro zpracování případové studie sociálního podniku je vloženo v Moodle. Osnova:I. BLOK:1) Tradice třetího sektoru2) Heterogenní smíšená ekonomika a ekonomický význam třetího sektoru3) Sociální ekonomika, definování sociální ekonomiky4) Trojí prospěch, oblasti sociální ekonomiky5) Podpora sociální ekonomiky v Evropské unii6) Sociální podnikání a sociální podnik7) Definování sociálních podniků a sociálního podnikání v USA a v Evropě8) Definování sociálních podniků a sociálního podnikání v Evropě II. BLOK:9) Sociální ekonomika a sociální podnikání v České republice10) Tradice solidarity a vzájemnosti, ideje solidarity, minulost sdružování a družstevní činnosti11) Sociální ekonomika a sociální podniky12) Výzkum sociální ekonomiky a sociálních podniků13) Dopady působení sociálních podniků Literatura:DOHNALOVÁ, M. a kol. Sociální ekonomika, sociální podnikání, podnikání pro každého. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s., 2012. 132 s.DOHNALOVÁ, M. - PRŮŠA, L. a kol.: Sociální ekonomika. Praha: Wolters Kluwer ČR, a. s., 2011. 178 s.DOHNALOVÁ, M. Indikátory sociálního podniku. Fórum sociální politiky, č. 3, Praha: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, 2013.GORDON, Mike. A Typology of Social Enterprise ‘Traditions’. ICSEM Working Papers , No. 18, 2015. 36 s. Liege: The International Comparative Social Enterprise Models (ICSEM) Project. Doporučené webové stránky.  

Požadavky

 Na některých hodinách bude vyžadovaná od studentů četba z literatury vložené v Moodle.Atestace (zkouška) se bude spočívat:v hodnocení přípravy na hodinyv hodnocení splnění úkolu na cvičenív úspěšném zodpovězení otázek v písemném testu - otázky budou z přednášek a z obsahu literatury vložené v Moodle.           

Garant

doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc.Ing. Kateřina Legnerová, M.Sc., MBA, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc.Ing. Kateřina Legnerová, M.Sc., MBA, Ph.D.