Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa a regionální politika (kombinovaná forma) (YMN33VSRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMN33VSRP - Veřejná správa a regionální politika (kombinovaná forma), Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Anotace:V rámci předmětu se studenti seznámí se základními pojmy a vztahy ve veřejné správě a územní samosprávě (tj. regionální samospráva, obecní samospráva a svazky obcí) a se složkami státní správy, jejich organizační strukturou a rozsahem kompetencí. Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou prostorové lokalizace (vývoj lokalizačních teorií, prostorová struktura ekonomiky) a s prostorovým uspořádáním lidského osídlení. Předmět se věnuje problematice regionalizace území, vzniku regionálních rozdílů a možností ovlivnění meziregionálních nerovností prostřednictvím neziskového sektoru. V neposlední řadě se studenti seznámí s regionální politikou ČR, včetně návaznosti na evropskou regionální politiku. Osnova: 1. - 2.)  Veřejná moc a veřejná správa; vývoj veřejné správy v Československu a v České republice.3. - 4.) Státní správa v České republice - legislativa, jednotlivé složky a organizační struktura.5. - 6.)  Finanční vztahy ve veřejné správě; Rada vlády pro nestátní neziskové organizace a její postavení v rámci státní správy.7. - 8.) Prostorová lokalizace; prostorové uspořádání lidské společnosti; regionalizace.9. -10) Regionální politika a aktéři v regionálním rozvoji. Nástroje regionální politiky a Národní programová podpora regionální politiky ČR.11. - 12.) Regionální politika Evropské unie. Realizace regionální politiky v ČR 2007 - 2013.13.) Územní samospráva: regionální samospráva, obecní samospráva a svazky obcí.

Požadavky

Požadavky na ukončení:Účast na semináři 80%, tj. jedna absenceHodnocení: klasifikovaný zápočetVýsledná klasifikace složena ze 2 písemných testů z literatury a z přednášek.1. test = 30%2. test = 70%

Garant

doc. Ing. Ladislav Průša, CSc.JUDr. Hana FrištenskáMgr. Jaromíra Kotíková

Vyučující

JUDr. Hana FrištenskáMgr. Jaromíra Kotíková