Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny konzumu v českých zemích I. (1948 - 1968) (YMO053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMO053 - Dějiny konzumu v českých zemích I. (1948 - 1968), Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

UPOZORNĚNÍ: první hodina se uskuteční až 9. října 2014.  * Sylabus přednášek 1. Základy dějin konzumu - vymezení základních pojmů (konzum, konzumní společnost, konzumní kultura, životní styl, vztah dějiny konzumu k dalším historickým oborům. Dobové teorie konzumní socialistické společnosti (R. Selucký aj.). Přehled dosavadního bádání v oblasti dějin konzumu v zemích bývalého východního bloku. 2. Obecné rysy a kontext konzumní kultury v Československu 1948-1968 - periodizace, otázka hospodářských a ideologických limitů, problematika tvorby cen, struktura maloobchodní sítě, spotřební koš, dobové individuální konzumní strategie. 3. Bydlení - dobový urbanismus a proměny bytového fondu (vznik sídlišť, snahy o kolektivní bydlení), individuální a kolektivní strategie řešení bytových poměrů, vývoj nákladů na bydlení, vývoj bytového zařízení, zavádění domácích spotřebičů, dobové představy o luxusu v bydlení. Druhé bydlení - chaty a chalupy. 4. Odívání - politické vlivy na módu (např. džíny) a vztah ke světové módě, šíření tkanin z umělých vláken, proměny exkluzivního odívání, proměny domácího a pracovního oděvu, módní doplňky (např. šperky) a vývoj v jejich vnímání, otázka uniformizace společnosti. 5. Stravování - síť veřejného stravování včetně závodního a školního stravování (mj. otázka automatů), vývoj gastronomické kultury a dobový gastronomický diskurs, sortiment potravin a jeho změny, snahy o racionalizaci výživy, přijímání podnětů ze zahraničních kuchyní, tradice a inovace při přípravě pokrmů. 6. Volný čas - struktura a růst rozsahu volného času, otázka vztahu mimopracovní doby a volného času, rekreace a turistiky (mj. vliv motorizace), hudba a tanec, sport, kino a televize, zájmová činnost, snahy o zvýšení celkové kulturní úrovně a vytváření ?socialistického životního stylu", dobové vnímání patologie volného času - chuligánství, opilství apod. * Výběr literatury Bruselský sen. Československá účast na světové výstavě Expo 58 v Bruselu a životní styl 1. poloviny 60. let. Ed. Kramerová, Daniela - Skálová, Vanda. Praha 2008 Franc, Martin: Řasy, nebo knedlíky? Postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století. Praha 2003. Hlaváčková, Konstantina: Česká móda 1940-1970. Zrcadlo doby. Praha 2000. Husákovo 3+1. Bytová kultura 70. let. Ed. Lada Hubatová-Vacková a Cyril Říha. Praha 2007 Kaelble, Hartmut aj. (Hg.): Europäische Konsumgeschichte. Zur Gesellschaft- und Kulturgeschichte des Konsums (18. - 20. Jahrhundert). Frankfurt am Main 1997 Merkel, Ina: Utopie und Bedürfnis. Die Geschichte der Konsumkultur in der DDR. Köln aj. 1999 Selucký, Radoslav: Člověk a jeho volný čas. Praha 1966. Sommer, Stefan: Das große Lexikon des DDR-Alltags. Berlin 2003. Zblewski, Zdzisław: Leksykon PRLu. Kraków 2001.

Garant

doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D.