Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zlatá šedesátá!? Předpoklady, příčiny, průběh a porážka pokusu o reformu socialismu v Československu v šedesátých letech 20. století I. (YMO077)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMO077 - Zlatá šedesátá!? Předpoklady, příčiny, průběh a porážka pokusu o reformu socialismu v Československu v šedesátých letech 20. století I., Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Informace pro studenty OHSD UK FHS: Kurz je určen studentům 1. ročníku. Osnova (1. ročník, zimní semestr): 1. Úvodní hodina - seznámení se s tématikou kurzu a základní literaturou. 2. Transformace československé společnosti padesátých let: zdroje legitimity komunistického režimu. 3. Transformace československé společnosti padesátých let: charakteristika KSČ jako vládnoucí strany, likvidace občanské společnosti. 4. Transformace československé společnosti padesátých let: rysy centrálně-plánované ekonomiky. 5. Transformace československé společnosti padesátých let: socialistický realismus. 6. Krize komunistického režimu v roce 1953 a způsoby jejího překonání. 7. XX. sjezd KSSS a počátky československé destalinizace. 8. Marxistický revizionismus a dočasná stabilizace komunistického režimu 1957-1961. 9. Systémová krize na počátku šedesátých let: zhroucení třetí pětiletky. 10. Ideologické souvislosti: pojímání termínu „socialismus“ v šedesátých letech I. 11. Ideologické souvislosti: pojímání termínu „socialismus“ v šedesátých letech II. 12. Ekonomická reforma: tvorba a vývoj její koncepce. 13. Rehabilitace obětí politických procesů. Atestace:Zápočet - podmínkou udělení je 75% účastna výuce a písemná reflexe dvou publikací v každém semestru vybraných z doporučeného seznamu literatury.

Garant

PhDr. Zdeněk Doskočil, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk Doskočil, Ph.D.