Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zlatá šedesátá!? Předpoklady, příčiny, průběh a porážka pokusu o reformu socialismu v Československu v šedesátých letech 20. století IV. (YMO080)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMO080 - Zlatá šedesátá!? Předpoklady, příčiny, průběh a porážka pokusu o reformu socialismu v Československu v šedesátých letech 20. století IV., Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Ve dnech 16. 3., 23. 3. a 30. 3. 2015 výuka odpadá. Náhradní hodiny se budou konat ve stejných časech jako pondělní výuka, a sice v pátek 10. 4. ve FHS1, 17. 4. ve FHS3 a 24. 4. ve FHS1.  * Informace pro studenty OHSD UK FHS: Kurz je určen studentům 2. ročníku. * Osnova (2. ročník, letní semestr): - 1. Pasivní rezistence obyvatelstva vůči okupaci. - 2. Československo-sovětské jednání v Moskvě 23. - 26. 8. 1968- - 3. Moskevský protokol: charakteristika a reakce veřejnosti na jeho přijetí. - 4. Normalizace: charakteristika a geneze pojmu. - 5. Pokus vedení KSČ o posrpnovou reformní politickou strategii a jeho krach. - 6. Smlouva o dočasném pobytu sovětských vojsk a její důsledky. - 7. Zasedání ÚV KSČ v listopadu 1968: zlom v posrpnovém vývoji Československa. - 8. Občanská společnost na prahu normalizace. - 9. Národnostní problematika a přijetí zákona o česko-slovenské federaci, boj o Josefa Smrkovského a smrt Jana Palacha. - 10. Mocenské přesuny ve vedení KSČ, hokejová krize a Dubčekův pád. - 11. Volba Gustáva Husáka prvním tajemníkem ÚV KSČ a utužení politických poměrů. - 12. Demonstrace v srpnu 1969 a jejich násilné potlačení. - 13. Rozchod s reformami: zasedání ÚV KSČ v září 1969 a jeho důsledky, charakteristické rysy normalizačního režimu. * Atestace: Zápočet - podmínkou udělení je 75% účastna výuce a písemná reflexe dvou publikací v každém semestru vybraných z doporučeného seznamu literatury.

Garant

PhDr. Zdeněk Doskočil, Ph.D.