Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika pomáhajících profesí - volitelná práce (YMR01VOZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMR01VOZI - Etika pomáhajících profesí - volitelná práce, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento předmět jen určen pouze pro studenty studující 1.sem, kteří zároveń plní povinný předmět Etika v pomáhajících profesí, rovněž tento předmět není určen pro studenty jiných oborů a kateder.

Sylabus

Témata výuky:Lékařská etika: Hippokrates a jeho doba, přísaha a etické kodexy; Paternalismus a partnerství, výklad práv pacientů; Konvence o biomedicíně; Pravda na nemocničním lůžku dříve a dnes; Interrupce, asistovaná reprodukce - smíme dělat všechno co umíme?; Alokace zdrojů; Povinná mlčenlivost.Sociální oblast: Profesní etika; Etika v sociální práci (vazba na kvalitu poskytovaných služeb); Role hodnot a přístupy k uživatelům sociálních služeb; Lidská práva a důstojnost člověka jako východisko etické reflexe; Etické kodexy, role profesních asociací; Etické problémy a dilemata v praxi sociální práce.

Požadavky

Povinně: písemná reflexe, která zachytí aktuální schopnost studenta uvědomovat si eticky problematické situace ve své každodenní praxi (max. 1 strana A4).Volitelná práce: student si připraví vlastní kasuistiku s důrazem na etické aspekty, nebo podobným způsobem zpracuje vybraný problém. Podmínkou je náležité studium odborné literatury (článku či knihy) k danému tématu

Garant

doc. PhDr. Zuzana Havrdová, CSc.Mgr. Ondřej Doskočil