Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Supervize v sociálních a zdravotnických organizacích - práce (YMR03VOZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu YMR03VOZI - Supervize v sociálních a zdravotnických organizacích - práce, Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

témata výuky:a) teorie a nejdůležitější pojmypojem supervize a jeho chápání v různých zemíchhistorie a aktuální dilemata, epistemologie – reflexe x vědecká argumentace, Schon x Cochran,situované poznání x „objektivní“(nad-kontextové) poznánív supervizi: zkušenostní přístup.........teorie, modely emancipace supervizanta x kompetence možnosti supervize v soc. a zdravot.službách Supervize jako podpora kvality a celoživotního vzdělávání-součást personálního manažmentuDruhy supervizeProfesionální role- o roli, statusu, individuaci.Individuace a role-konflikt vs.dialogPosuzování profesionální role-zkušenosti s portfolii, kompetence, osobní plán rozvojeFormy supervize, cíle, kontext, dohoda b) cvičení a úlohy k dosažení dovednostíZkušenost se třemi metodami supervize, práce v malých skupinách-příprava supervizní dohody, hraní rolí-vyjednávání dohody četba-aktuální články a publikace o supervizi jsou většinou k dispozici v knihovně katedry Povinná četba ke zkoušce!!!!:Učební text k předmětu na webové stránce katedry.Havrdová,Z.: Kompetence v praxi sociální práce. Osmium, Praha 1999. Kap. II,III,IV,V,VII. Havrdová,Z.,Hajný,M. : Praktická supervize. Galen, 2008, str. 17- 46, Doporučená četba k supervizi ( většinou v knihovně katedry):Hawkins, P. and Shohet, R. (2004) Supervize v pomáhajících profesích.Portál, Praha.Kopřiva, K.(2006) Lidský vztah jako součást profese. Praha, Portál. Matoušek, O. a kol.(2003): Metody a řízení sociální práce. Portál, Praha.Úvod do supervize a jeho významu pro pomáhající profese (2002). Sdružení SCAn,Tišnov . Cizojazyčná klasická četba v knihovně katedry:Belardi, N.( 1998) Supervision. Eine Einführung für soziale Berufe. Freiburg im Breigau: Lambertus,Hughes, L. and Phengelly, P. (1997) Staff Supervision in a Turbulent Environment: Managing Process and Task in Front-Line Services: London, Jessica Kingsley Publishers Ltd. Johns, Ch.:(2000) Becoming a Reflective Practitioner. Oxford, Blackwell Science.Johns, CH., Freshwater, D. (1998) Transforming Nursing through Reflective Practice. Oxford, Blackwell Science Ltd.Kadushin,A.( 1992) Supervision in Social Work. New York :Columbia University Press.Munson, C. (1993) Clinical Social Work Supervision (2nd Edition), New York, Haworth Press.Rappe-Gieseke, K.: Die Konzeptionelle Entwicklung der Supervision in den letzten zwanzig Jahre, Supervision 2/2002. str.55-65.Schon, D. (1991) The Reflective Practitioner: How Professionals Think In Action, Aldershot, England, Ashgate Publishing Limited. Shulman, L. (1993) Interactional Supervision, Washington DC, NASW PressShulman, L. (1995) Supervision and Consultation. In Edwards R, and Hopps J (eds.) (1995) Encyclopedia of Social Work 19th Edition Vol (3), Washington DC, NASW Press, pp2373-2379.

Požadavky

Povinná práce do portfolia:Seminární práce „Možnosti supervize v naší organizaci“ 5-7 stran - zahrnuje rešerši informací o supervizi z literatury, analýzu možných a užitečných cílůsupervize a alternativy využití různých druhů a forem supervize se zdůvodněním a diskusí. Hodnotí se hloubka porozumění tématu, správnost a četnost odkazů načetbu a podloženost argumentace. Práce je zakončena návrhem supervizní dohody diskutovaným s kolegy v organizaci. Práci student(ka) odevzdá nejpozději10 dní před termínem zkoušky, na který se přihlásil(a), jinak ztrácí termín a získává NO.

Garant

doc. PhDr. Zuzana Havrdová, CSc.