Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie I (JEB007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JEB007 - Mikroekonomie I, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se strukturou mikroekonomické analýzy, jejími předměty a metodamiUvést je do základů optimalizace v teorii spotřebitele. Naučit je používat základní nástroje mikroekonomické analýzy. Seznámit studenty s různými modely spotřebitele a jejich specifickými vlastnostmi. Naučit studenty využívat postupy odvozené z těchto modelů k řešení ekonomických úloh.

Sylabus

Přednášky: 1A. Povaha a předmět mikroekonomie. B. Rozpočtové omezení spotřebitele. Preference spotřebitele a jejich uspořádání. 2A. Úvod do optimalizace, vlastnosti řešení. B. Lagrangeova metoda, komplementární podmínky optima. 3A. Užitek, funkce užitku a její vlastnosti. B. Spotřebitelský výběr a marshallovské poptávky. 4A. Změny důchodu, Engelovy křivky, důchodová elasticita poptávky. B. Změny cen, poptávkové křivky, vlastní a křížová cenová elasticita poptávky. 5A. Substituční efekt a důchodový efekt cenové změny (Hicksova separace). B. Slutského separace substitučního efektu a důchodového efektu, 6A. "Dualita" v teorii spotřebitele. Hicksovské poptávky a výdajová funkce. B. Vlastnosti výdajové funkce (včetně Shephardovy věty) 7A. Vlastnosti hicksovských poptávek. Nepřímá funkce užitku a její vlastnosti (bez Royovy identity). B. Royova identita, Sluckého rovnice a další vlastnosti marshallovských poptávek 8A. Měření důsledků cenových změn na prospěch spotřebitele. B. Projevené preference. 9A. Cenových indexy a změny v životní úrovni spotřebitele. B. Spotřebitel jako kupující a nabízející zároveň.10A. Spotřebitel jako subjekt nabízející práci. B. Rozložení spotřeby v čase a úroková míra11A. Investice, dluhopisy a kapitálový trh. B. Výrobní možnosti spotřebitele a investice na kapitálovém trhu.12A. Výběr za nejistoty: Preferenční uspořádání a užitková funkce. B. Očekávaný užitek, jistotní ekvivalent a riziková prémie. Poctivá sázka.13A. Optimální pojištění, morální hazard a nepříznivý výběr. B. Všeobecná rovnováha v ekonomice čisté směny (Edgeworth box)Semináře(cvičení): 1. Množiny, funkce, formulace optimalizačního problému. 2. Typy rozpočtových omezení a preferencí. 3. Vázané extrémy, Kuhnovy - Tuckerovy podmínky optima. 4. Užitkové funkce pro různá preferenční uspořádání. Spotřebitelský výběr. 5. Poptávky. Důchodových a cenových elasticit poptávek. 6. Počítání kompenzující a ekvivalentní variace, substitučního a důchodového efektu. 7. hicksovské poptávky, výdajové funkce a nepřímých užitkové funkce. Shephardova věta a Royova identita. 8. Slutského rovnice. Měření kompenzujících a ekvivalentních variací pomocí výdajové funkce 9. Projevené preference a cenové indexy10. Čisté poptávky a efekt počátečního vybavení. Nabídka práce.11. Současná a budoucí hodnota, mezičasový výběr, reálná úroková míra a hodnocení investic.12. Výrobní možnosti spotřebitele a vnitřní výnosová míra.13. Výběr za nejistoty a optimální pojištění

Literatura

Základní literatura:Gravelle, H. - Rees, R.: Microeconomics, Prentice Hall, třetí vydání, 2004Doporučená literatura:Varian, H. R.: Mikroekonomie, moderní přístup, český překlad, Victoria publishing, první vydání, 1995Frank, Robert H.: Mikroekonomie a chování, Svoboda-Libertas, první vydání, 19953. David Laidler, Saul Estrin, Introduction to Microeconomics, Cambridge University Press, čtvrté vydání, 1995.

Požadavky

1) Napsat úspěšně 1. a 2. prúběžný test z (z každého alespoň 50 bodů z 100 možných).2) Obdržet celkem alespoň 200 bodů z:těchto dvou velkých testů (každý max. 100 bodů),čtyř úkolů (každý max. 25 bodů ) a3) Složit závěrečnou zkoušku.

Garant

Ing. Ivo Koubek